Стив Абот за „ Монти Пајтон“: Менаџирав група луѓе која не се менаџира

Менаџирав група луѓе која не се менаџира зашто беа креативни, но тешки, вели Стив Абот, за комичарите од култната британска тв комедија Монти Пајтон, која годинава одбележува 5 децении од...

Отворена изложбата „Мустаќлии“ во Националната галерија на Македонија

Визуелен знак, симбол кој не е за потценување кога зборуваме за портретната уметност низ вековите до денес. Мустаќите не се само украс на лицето, туку и „визуелен идентитет” на голем...

ДЛУМ се врати повторно во ГТЦ привремено и бара трајно решение за галерија

Ново  привремено решение кое не ни ги решава потребите, велат уметници- поранешни претседатели на ДЛУМ, за новиот изложбен простор кој денеска беше отворен, со кој повторно се вратија во ГТЦ....

Ликовни интервенции околу Универзална сала за 75 години од ослободувањето на Скопје

Драго наше Скопје , ти си град кој преживеа невидени катастрофи, ти си град кој секојдневно крвари преку запалените контејнери и матниот загаден Вардар, но ти си и град на...

„ Медена земја“ со две награди по избор на американската критика

Документарниот филм „Медена земја“ освои две награди, по избор на американското Здружение на критичари, на свечена церемонија што се одржа ноќеска во Бруклин-Њујорк. Режисерите Љубомир Стефанов и Тамара Котевска беа...

ЗАПОЧНАА ЧЕТВРТИТЕ„ОТВОРЕНИ ДЕНОВИ“ НА ИНСТИТУТОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК „КРСТЕ МИСИРКОВ“

Нашиот патрон е наша инспирација со пораката „Јазикот е наше духовно благо“. Тоа благо веќе 66 години го проучуваме на сите рамништа: фонетско, морфолошко, синтаксичко, лексичко - на современ план,...

Со премиера на „Ефектот на среќа“ на Зафировски започна 18.Синедејс

Со премиерата на македонскиот филм „Ефектот на среќа“ на режисерот Борјан Зафировски вечерва започна осумнаесеттиот Фестивал на европски филм „Синедејс“. Режисерот Зафировски го напиша сценариото за филмот заедно со Дејан...

Неопходен е интегративен пристап во заштитата на културното наследство

Заштитата на културното наследство во просторното и урбанистичкото планирање бара да бидат вклучени повеќе институции. Голем број релевантни истражувачки проекти и напорот на стручни тимови кои работеле на нив за...

Младите се помалку ги интересира културата

Да се понудат квалитетни културни настани блиски до младите. Тоа според струмичките уметници е клучот да се привлече младата публика. Неприсуството на младите на културните настани, според актерката Аризанова е...

Патувачка изложба во Кинотека по повод 100 години од формирањето на школата Баухаус

Во Кинотека на РСМ, вечерва во 19 часот ќе биде отворена изложбата „ Bauhaus imaginista“. Се работи за опсежен меѓународен проект, организиран по повод стогодишнината од формањето на прочуената германската...