Алек Попов: Свети Кирил и Методиј треба да ги славиме како иноватори, а не низ патетика

Словенските прослетители Кирил и Методиј, треба да ги славиме како иноватори, а не канонски и патетично низ говори, вели современиот бугарски писател, Алек Попов. Во ексклузивното интервју за Телма, по...

Локалитетот Кале кај Крупиште речиси четири децении ја крие тајната за словенската писменост

Обраснат со трева локалитетот Кале кај Крупиште речиси четири децении ја крие тајната за словенската писменост. Откако академик Блага Алексова пред 36 години го открива локалитетот и посочува дека овде...

Березовски во Скопје, ќе свири и ќе диригира

  Рускиот виртуоз на пијаното и еден од најбараните солисти на денешнината, Борис Березовски, ќе настапи во Скопје на два концерти. Првиот,  ќе се одржи на 29 мај, во Камерната сала...

Скулптура од рециклиран отпад пред ГТЦ за зачувување на животната средина

Во Жена парк, пред ГТЦ, е поставена скулптура од рециклиран отпад, насловена „ Мајка“, чиј автор е скулпторот Андреј Митевски. Како што вели тој, скулптурата низ својата естетика потенцира дека...

Ленд арт на Радика против изградбата на мали хидроцентрали

Едноставен ленд арт од камења, е поставен на брегот на реката Радика, во близина на селото Присојница, а посветен е на се почестото уништување на планинсите реки и водотеци, со...

Малиот битолски Монмартр чека пари од државата

Два дена ден пред почетокот на 38-то издание на „Малиот битолски Монмартр“, на сметката на детската ликовна колонија не пристигнал ниту денар од ветената поддршка од државата. Годинава од Националната...

ОЈО презема мерки за расчистување на случајот со Богоевски

Основното јавно обвинителство дало наредба на МВР да се направат проверки околу утврдување на идентитетот на таксистот кој наводно извршил снимање на разговорот на пратеникот Павле Богоевски како и да...

Охриско лето ќе го отвори британската ѕвезда Ванеса Меј

Британската музичка ѕвезда Ванеса Меј, ќе го отвори годинашново 59 издание на фестивалот Охридско лето, соопштија денеска на прес конференција од Дирекцијата. Меј нема посебни барања, поврзани со нејзиниот престој...

Ванеса Меј ќе го отвори Охридско лето 2019

Британката Ванеса Меј, која светската слава ја стекна со изведби на дела на електрична виолина, ќе го отворои годинашното Охридско лето, соопштија од дирекцијата на фестивалот.  Таа нема посебни барања...

Невладините го ослободија од сметот Културниот дом 11 Октомври

Слоеви ѓубре на секој чекор и неподниослива смрдеа, засолниште на бездомници и ѕидови кои се неми сведоци на сето она што што некогаш било своевидна децентрализација на културата. Графити кои...