СЕРИЈА КУЛТУРНИ НАСТАНИ ПО ПОВОД 100 ГОДИНИ БАУХАУС

Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје и Гете Институт Скопје од денеска на македонската публика ќе ѝ ја претстават највлијателната образовна установа во областа на архитектурата, уметноста и дизајнот...

Археолозите по долги години повторно се вратија на најпосетуваниот локалитет во источниот регион

По неколку години археолозите се вратија на локалитетот Баргала. Се работи на три локации на најрепрезентативниот и најпосетуван локалитет во регион. Работници и археолзи има на градската базилика и на...

Исмаили: Конзервацијата на Аквадуктот да се координира со странски експерти

Министерот за култура Хусни Исмаили на вчерашната владина седница предложил заклучоци и информации во врска со скопскиот Аквадукт, односно побарал да се стави под заштита на Управата за заштита на...

Дали убиствата се оправдани во демократска Европа

Претставата која е работена според вториот дел од  трилогијата„ Орестија“, насловен „ Надгробно жртвување“, е фокусирана на причините и на убиството на мајката Клитемнестра и на нејзиниот љубен Ајгист, од...

Студентката Јована Спасиќ победи на фестивалот „ Денови на Данило Лазовиќ“

Јована Спасиќ , студентка на Факултетот за драмски уметности во Скопје, победи на фестивалот за рецитирање поезија „ Денови на Данило Лазовиќ “, чие седмо издание се одржа во Прибој-...

Мице Јанкуловски се закити со „Лоренцо ил Мањифико“

На уметникот Мице Јанкуловски му беше врачена наградата „Лоренцо ил Мањифико“, за животно остварување, на вчера завршеното уметничко биенале во ФиренцаЈанкуловски ја освои наградата за „Круговите на Леонардо“ , серија...

„Црвени емоции“ на Маја Стефановска во Музеј на град Скопје

Женски фигури, групни и индивидуални портрети  и нивна трансформација низ сите животни фази и периоди, различни психолошки и емоционални состојби се разоткриваат низ делата на најновиот циклус слики на Маја...

Фоивос Деливориас: Убавината е во нашите разлики

Убавината е во нашите разлики, вели еден од најпознатите грчки композитори и текстописци денес Фиовос Деливориас кој за прв пат одржа концерт во нашата земја во рамките на Фестивалот  на...

„Медена земја“ ја доби наградата „Golden Gateway“ на фестивал во Индија

Документарниот филм „Медена земја“ ја доби наградата „Golden Gateway“ за најдобар филм во меѓународната конкуренција на Jio MAMI Mumbai Film Festival with Star. Фестивалот кој по 21-ви пат се одржува во Мумбаи...

Не се знае кој дал дозвола за новиот изглед на “Менада”

Ќе го изгуби ли автентичниот изглед локалот Менада, сместен во заштитената зона на старата Скопска чаршија ? Откако на 30 јуни последните закупци го напуштија објектот, тој има нов ,...