„ Медена земја“ со две награди по избор на американската критика

Документарниот филм „Медена земја“ освои две награди, по избор на американското Здружение на критичари, на свечена церемонија што се одржа ноќеска во Бруклин-Њујорк. Режисерите Љубомир Стефанов и Тамара Котевска беа...

ЗАПОЧНАА ЧЕТВРТИТЕ„ОТВОРЕНИ ДЕНОВИ“ НА ИНСТИТУТОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК „КРСТЕ МИСИРКОВ“

Нашиот патрон е наша инспирација со пораката „Јазикот е наше духовно благо“. Тоа благо веќе 66 години го проучуваме на сите рамништа: фонетско, морфолошко, синтаксичко, лексичко - на современ план,...

Со премиера на „Ефектот на среќа“ на Зафировски започна 18.Синедејс

Со премиерата на македонскиот филм „Ефектот на среќа“ на режисерот Борјан Зафировски вечерва започна осумнаесеттиот Фестивал на европски филм „Синедејс“. Режисерот Зафировски го напиша сценариото за филмот заедно со Дејан...

Неопходен е интегративен пристап во заштитата на културното наследство

Заштитата на културното наследство во просторното и урбанистичкото планирање бара да бидат вклучени повеќе институции. Голем број релевантни истражувачки проекти и напорот на стручни тимови кои работеле на нив за...

Младите се помалку ги интересира културата

Да се понудат квалитетни културни настани блиски до младите. Тоа според струмичките уметници е клучот да се привлече младата публика. Неприсуството на младите на културните настани, според актерката Аризанова е...

Патувачка изложба во Кинотека по повод 100 години од формирањето на школата Баухаус

Во Кинотека на РСМ, вечерва во 19 часот ќе биде отворена изложбата „ Bauhaus imaginista“. Се работи за опсежен меѓународен проект, организиран по повод стогодишнината од формањето на прочуената германската...

СЕРИЈА КУЛТУРНИ НАСТАНИ ПО ПОВОД 100 ГОДИНИ БАУХАУС

Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје и Гете Институт Скопје од денеска на македонската публика ќе ѝ ја претстават највлијателната образовна установа во областа на архитектурата, уметноста и дизајнот...

Археолозите по долги години повторно се вратија на најпосетуваниот локалитет во источниот регион

По неколку години археолозите се вратија на локалитетот Баргала. Се работи на три локации на најрепрезентативниот и најпосетуван локалитет во регион. Работници и археолзи има на градската базилика и на...

Исмаили: Конзервацијата на Аквадуктот да се координира со странски експерти

Министерот за култура Хусни Исмаили на вчерашната владина седница предложил заклучоци и информации во врска со скопскиот Аквадукт, односно побарал да се стави под заштита на Управата за заштита на...

Дали убиствата се оправдани во демократска Европа

Претставата која е работена според вториот дел од  трилогијата„ Орестија“, насловен „ Надгробно жртвување“, е фокусирана на причините и на убиството на мајката Клитемнестра и на нејзиниот љубен Ајгист, од...