Дефект на трафостаница на МЕПСО причина за испадот на блок 3 во РЕК Битола

Експлозија на трансформатор за далновод на МЕПСО, предизвика застој во работата на третиот блок во РЕК Битола. Откако се приклучила заштитата, блокот испаднал од електоенергетскиот систем ноќеска во 1 часот...

Бежоска ја презеде функцијата гувернер на НБРМ

Човекот на кој со години наназад не можеше да му се забележи никаков израз на ликот дури и кога соопштуваше непријатни вести, денеска си дозволи да ја покаже и својата...

ЕЛЕМ со барање до Регулаторна- да се намали цента на струјата

Намалување на производствената цена на струјата за 1,5 проценти или 0,6 евра бара ЕЛЕМ од Регулаторната комисија. Генералниот директор на државните електрани, Драган Миновски,  вели дека поевинувањето се должи на...

Анита Ангеловска – Бежовска ја презеде функцијата гувернер на НБРМ

Новоизбраниот гувернер на Народната банка Анита Ангеловска – Бежоска и официјално во Собранието даде заклетва за новата функцијата. Примопредавањето ќе се изврши во Народната банка. Taa беше избрана вчера од...

Бежоска – нов гувернер на НБРМ

Заврши трката за избор на гувернер на Централната Банка. Со 81 гласа за и ниту еден против или воздржан, парламентот го прифати предлогот на претседателот Иванов, Анита Ангеловска - Бежоска...

Ревизорите препорачуваат, институциите не применуваат, Обвинителството работи

Незаконски потрошени народни пари се откриени во бројните извештаи на Државниот завод за ревизија, но досега не се знае за судска завршница на некој од овие случаи. Кога државните ревизори...

Јавна расправа за Законот за енергетика

Неефикасно работење, неекипираност и слабо познавање на проблематиката, вакви карактеристики заработи РКЕ на јавната расправа по нацрт Законот за енергетика. Новиот закон носи нови надлежности за комисијата, рече Претседателот на...

Анѓушев: ТИМ да истражи кој го однесе ФЕНИ во стечај

За лошата состојба во која беше комбинатот ФЕНИ, премиерот Зоран Заев прстот го впери во претходната власт. Некој го препокривал работењето во комбинатот, мижел за 50 милиони евра што биле...

Анита Ангеловска Бежоска избрана за гуверенер на НБРМ

- Собранието на Република Македонија на 46. седница ја именуваше д-р Анита Ангеловска Бежоска за гувернер на Народната банка на Република Македонија (НБРМ). За неа гласаа 81 пратеник, воздржани и...

Македонска берза со висок раст на прометот на капитал

Македонската берза годинава продолжува да бележи висок раст на прометот на капитал, кој заклучно со вчера изнесува 82 милиони евра, што е повеќе од вкупниот промет за цела 2017 година,...