„Алкалоид АД Скопје“ потпиша „Меморандум за соработка“ со Медицинскиот и Технолошко-металуршки факултет

Со цел да се поттикне развојот на креативноста кај студентите, нивното лично и професионално профилирање како и подготвеноста за соочување со идни професионални предизвици „Алкалоид АД Скопје“ потпиша „Меморандум за...

Општините за три месеци треба да одлучат како ќе ја спроведуваат гасификацијата

Општините до јуни треба да одлучат дали самите ќе ги градат секундарните гасификациони мрежи или гасификацијата ќе ја реализираат по пат јавно –приватно партнерство. Оваа одлука  треба да ја донесат...

МАПАС: Доброволните членови да изберат дали ќе го продолжат членството или ќе го прекинат

Согласно измените на Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС ги информира доброволните членови родени пред 01.01.1967 година дека имаат...

Камиони со македонско брашно заглавени на косовска граница, мелничарите бројат штети

Десетици илјади евра штети бројат македонските извозници на брашно, откако косовските царински власти веќе еден месец ги држат на граница камионите, со образложение дека се прават проверки дали брашното е...

Скапата струја во регионот ја прави неатрактивна либерализацијата

Скапата струја во регионот се наведува како една од причините зошто домаќинствата се уште немаат добиено ниту една понуда од компаниите кои имаат лиценци за снабдување со електрична енергија. Иако...

До 5 март ќе се пресече дали и колку ќе плаќаат паушал исклучените од парно

Најдоцна до 5 следниот месец ќе се пресече дали исклучените од парно воопшто ќе продолжат да плаќаат паушал, и доколку плаќаат, колку тој ќе изнесува. Тоа е законскиот рок во...

97 годишнина од постоењето на Стопанската комора на Македонија

На одбележувањето на 97 годишнината од постоењето на Стопанската комора на Македонија, претседателот на управниот одбор на Макпетрол АД – Скопје, Андреја Јосифовски, доби награда за успешен стопанственик. Меѓу наградените...

Анѓушев: Уште во октомври побарав Финансии да ја донесе уредбата за плаќање за нафтените резерви, од Финансии велат – правиме анализи

Уште есента лани побарав Министерството за финансии да ја донесе уредбата со која државата конечно би почнала да им плаќа соодветен надоместок на приватните компании кои ги чуваат државните нафтени...

Преспанските овоштари два часа на протест, бараат средба со Заев

На Преспа и се заканува еколошка катастрофа, доколку не се најде решние за пласманот на 50 илјади тони јаболка  кои ќе изгнијат по магацините, предупредија на денешниот протест преспанските овоштари....

Преспанските овоштари незадоволни од откупните цени на јаболката, најавија протест

Незадоволни од  ниските откупни цени и проблемите  со пласманот на јаболката,  преспаснките овоштари утре ќе излезат на протести со двочасовна блокада на магистралниот пат Ресен Битола. По неколку исклучително лоши...