Најновиот член на BMW X фамилијата, со возбудлив изглед и извонредна динамика

  Атрактивниот, возбудлив и екстровертен BMW X2 ја доживеа својата македонска премиера. Увозникот за BMW во Македонија и Косово, компанијата М Кар го претстави првиот BMW X2, со дизајн кој...

Транспортерите на Фени од понеделник пак на протест

Вработените од 60-тина фирми од Кавадарци кои транспортираа руда за комбинатот Фени, во понеделник повторно излегуваат на улица. Од 12 часот, тие три часа ќе ја блокираат едната лента на...

Синдикатот против зголемена старосна граница за пензија

„Не“ за зголемување на старосната граница за пензионирање, дециден е Синдикатот. Работниците не се виновни за дупката во Фондот за пензиско, па на нивни грб да падне овој товар. Владата...

377 евра просечна плата во Македонија, 1062 евра во Словенија

Словенците примаат највисока плата во регионот, додека пак, Македонците се најмалку платени према статистичките податоци на земјите од поранешна Југославија. Во Словенија на крајот на 2017 година просечната нето плата...

Усвоени Финансиските извештаи и Годишната сметка на НБРМ

Советот на Народната банка на Република Македонија денеска ги разгледа и усвои Финансиските извештаи и Годишната сметка на банката за 2017 година, кои беа предмет на ревизија на независно друштво...

Бектеши: Да се одблокира парламентот и да се изгласа Законот за финансиска поддршка на инвестициите

Министерот за економија Крешник Бектеши упапти апел до пратениците што побргу да го изгласаат Законот за финансиска поддршка на инвестициите, бикдејќи тој е во интерес на компаниите во земјава. Овој...

Бизнисот ги испорача првите забелешки за новиот закон за јавни набавки

Стигнаа и првите забелешки од бизнисот за новиот закон за јавни набавки што го предлага Владата. Како ќе се утврдува која е економски најисплатлива понуда, кој критериум да доминира, кога...

Нормираниот учинок, спорен за Уставниот суд

Синдикатите се задоволни од одлуката на Уставниот суд да поведе постапка за оценување на уставноста на членот 2 во делот на нормиран учинок од законот за минимална плата. Иницијативата што...

Исплатена октомвриската плата на вработените во ФЕНИ Индустри

Компанијата ГСОЛ, која што има договор за преработка на руда со ФЕНИ Индустри, им ја исплати октомвриската плата на сите 748 вработени. Октомвриската плата, како што информираат од компанијата, била...

Странските инвеститори купуваат само еден отсто од репроматеријалите од домашната индустрија

Странските компании и натаму купуваат само еден отсто од потребните репроматеријали од домашната индустрија. За да се зголеми соработката, странците денеска децидно побараа од овдешните фирми, тие прво да прашаат...