Финансии: Јавниот долг во 2017 е намален, a во последниот квартал има раст

Министерството за финансии соопшти дека државниот долг на крајот на 2017 година е понизок за 1 процентен поен, а јавниот долг е понизок за 1,7 процентни поени, споредено со крајот...

Водата во Скопје останува на истата цена, но до кога?

Скопјани ќе плаќаат сметки за вода по стара цена. Градоначалникот на Скопје Петре Шилегов ги симна од дневен ред точките со кои се предлагаше нова цена на водната услуга во...

Пратениците остануваат на барањето да се забрани цијанидот, но велат – не сакаат да ги затворат рудниците

Пратениците од владејачкото мнозинство остануваат на предложените измени на законот за минерални суровини кои ги испратија до собранието, со кои се бара да се забрани употреба на цијанид и сулфурна...

Долгот на Фени 67, 5 милиони евра?

Од 161,3 милиони евра кои ги побарувале 1017 доверители на Фени, стечајниот управник оспорил 93,8 милиони евра.Вкупниот долг на комбинатот што тој го прифатил изнесува 67,5 милиони евра или нешто...

Рудниците ќе се затворат со измените на Законот за минерални суровини, тврди рударската фела

Затворање на рудниците во земјава и блокирање на целата индустрија, но и огромни финансиски штети за државата, ќе предизвикаат измените на Законот за минерални суровини, поднесени од група пратеници, кој...

13 невладини против оданочувањето на физичките лица

Внесувањето на граѓаните во системот на ДДВ ќе ја еродира правната сигурност кај даночните обврзници, ќе генерира незадоволство и можност за даночна евазија, тврдат 13 невладини организации кои во 6...

За да нема злоупотреби со екстра лесното – Владата ги заострува условите за трговија со нафта

Владата ги заострува условите за добивање лиценци за увоз и дистрибуција на гориво во земјава, свесна за големите злоупотреби кои досега ги вршеа одредени компании, продавајќи го екстра лесното масло...

Земјоделците му дадоа “двојка” на министерството

Земјоделците не се задоволни како Министерството за земјоделие работело во периодот од 2013 до 2016 година. Дури 45 % од анкетираните 400 земјоделци од сите 8 плански региони, услугите на...

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

Стечајниот управник на Фени во дневниот печат објави јавен повик, со кој ги известува  доверителите  дека посебната табела на утврдени и оспорени побарувања е депонирана во стечајното досие и дека...

Министерот за финансии ќе следи дали се применуваат препораките на ревизорите

Министерот за финансии директно ќе следи дали и колку државните институции ги применуваат препораките на државните ревизори за законско трошшење на државните пари. Тој ќе претседава со Ревизорскиот комитет кој...