Асоцијацијата на земјоделци бара да се преброи точниот број на овци во државата

Асоцијацијата на земјоделци бара да се преброи точниот број на овци во државата. Сметаат дека има фантомски одгледувачи на овци, кои пријавуваат само за да ги земат субвенциите, а од...

Владата нема оправдување за слабите капитални инвестиции

Не држат аргументите на Владата за буквално катастрофалната реализација на капиталните инвестиции во првиот квартал, како што е оној дека тие потфрлиле заради плаќањето на фактурите од минатата година, сметаат...

Ребаланс на буџетот на средината на годинава, но не заради ниски капитални инвестиции, туку заради подобри приходи

Ребаланс на буџетот ќе има на средината на годинава. Сепак, и покрај исклучително ниската реализација на капиталните инвестиции од само 6,2 отсто во првиот квартал, премиерот Заев тврди дека прекројувањето...

„Алкалоид АД“ Скопје со позитивни финансиски резултати

„Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – март 2019 година. Продажбите бележат раст од 14% во споредба со истиот период лани. Консолидираните продажби остварени на домашен...

Државата бара приватен партнер за дистрибутивната мрежа за гас до домаќинствата, првите приклучоци дури до крајот на 2020

Државата бара приватен партнер со кого заедно ќе ја градат дистрибутивната мрежа преку која природниот гас треба да стигне до домаќинствата. Сепак, овој енергенс во своите домови граѓаните ќе можат...

УЈП електронски ги испраќа пријавите, граѓаните да си ги видат и ако сакаат, до крајот на мај да ги коригираат

Близу 630 илјади граѓани веќе ги добиле по електронски пат претпополнетите годишни даночни пријави од Управата за јавни приходи, за утврдување на персоналниот данок на доход за минатата година. Даночните...

Семејство со двајца вработени со минимална плата не можат да го истуркаат месецот

Близу 430 денари повеќе пари му требаат на едно четиричлено семејство сега во споредба со пред една година, за да си ги покрие основните месечни потреби. Расте минималната потрошувачка кошница....

НЛБ Банка АД Скопје прогласена за најдобра банка за 2018 година на Europe Banking Awards

НЛБ Банка АД Скопје трета година по ред е прогласена за Најдобра банка во земјата од финансискиот магазин ЕМЕА. НЛБ Банка АД Скопје е дел од НЛБ Групацијата и се...

Светска банка и натаму ќе ни помага да дојдеме до побрз и одржлив раст

Бордот на извршни директори на Светска банка ја одобри новата четиригодишна рамка за партнерство со земјава, со која треба да се овозможи поддршка за побрз, сеопфатен и одржлив раст. Цел...

Државата конечно ќе плаќа за складирање – трошокот ќе влезе во цената на бензините

Државата конечно ќе почне да им плаќа на приватните компании за чувањето на нафтените резерви на земјава, а тој повисок трошок ќе влезе и во пресметката на цената на бензините,...