Во Македонија не се увезени турски домати со спорна декларација

Во Македонија не се увезени небезбедни домати за здравјето на граѓаните, тврди Агенцијата за храна и ветеринарство, откако соседна Србија се крена на нозе по појавата во медиумите на слика...

Челичната индустрија под закана на мерките на САД и ЕУ

Челичната индустрија е под сериозна закана од мерките што ги воведоа САД и ЕУ за ограничен увоз на челик од трети земји и за извоз на старо железо. Производителите бараат...

Прогресивниот данок ќе донесе до 40 милиони евра плус во буџетот, велат експертите

Државата ќе инкасира меѓу 30 и 40 милиони евра годишно повеќе пари во буџетот, со воведување на прогресивното оданочување, доколку втората стапка се утврди на 18 отсто, а прагот над...

Земјоделски смарт апликации врз база на агрохемиска анализа

Индивидуалните земјоделци но и земјоделските стопанства немаат навики да ги ѓубрат посевите според однапред извршени агрохемиски анализи на почвата, туку тоа го прават по сопствено убедување. Од земјоделскиот факултет при...

Централното греење пак во рацете на Градот

Централното греење ќе се врати во рацете на Градот. Преземањето на топловодната мрежа од компанијата „Балкан Енерџи Груп“ според уверувањето на градоначалникот Шилегов ќе почне по 15 април а ќе...

Влезот во НАТО ќе влијае позитивно врз економијата, вели гувернерот Богов

Доколку Македонија влезе во НАТО, тоа ќе ја ослободи од политичкиот ризик и ќе креира подобри услови за економски развој, оценува гувернерот Димитар Богов. Извештаите на сите рејтинг агенции во...

Забрзува изградбата на патот Штип – Кочани

Интензитетот на работа на експресниот пат Штип Кочани  е трипати зголемен и неговата реализација сега изнесува 20 %.Патот почна да се гради во 2017 и според предвидената динамика треба да...

Обвинителството ќе истражува дали има криминал во купувањето на зградата на МЕПСО

Основното јавно обвинителство ќе истражува зошто Македонскиот преносен опаратор – МЕПСО во 2012 година купил имот по цена повисока за дури 1,1 милиони евра од онаа која му била понудена...

Трговската размена меѓу Македонија и Словенија може да биде поголема

Трговската размена меѓу Македонија и Словенија до 2020 година може да достигне 500 милиони евра.Економската соработка оди во нагорна линија,државите прават напори да создадат стабилна и безбедна клима во која...

Колку е голема економската опасност од политичката криза со Русија?

Можно ли е политичката напрагнатост која деновиве постои на релација Македонија со Русија, по протерувањето на рускиот дипломат, да ги влоши економските односи меѓу двете земји, колку е оваа држава...