Компаниите да ја користат арбитражата во споровите

Компаниите да ја користат арбитражата како начин на решавање на стопанските спорови, бидејќи станува забор за најсигурен, побрз и поедноставен начин. Од Арбитражниот суд сугерираат и Владата да ја вметне...

Народната банка вклучена во Програма финансирана од ЕУ за јакнење на капацитетите на централните банки од Западен Балкан

Централната банка на Германија заедно со седумнаесет други централни банки од Европскиот систем на централни банки (ЕСЦБ), Европската централна банка (ЕЦБ) и Европската комисија пред два дена почнаа со спроведување...

Германските компании немаат добри оценки за власта и економијата, но пак би инвестирале

Нема добри оценки за Владата од германскиот бизнис. Ниту една од 200 компании со германски капитал кои работат во земјава работењето на актуелната Влада на економски план не го оценуваат...

Скопјанец кој работи во здравството во 2017 зел месечна нето плата од 203 илјади евра

Дали е истиот од 2016 година или не, од УЈП не кажуваат, но и во 2017 скопјанец, кој работи во секторот здравство ја зел највисоката плата во земјава, дури 2,7...

Банките рекордери по профит

За високиот профит на банките брокерите објаснуваат дека тој се должи на високите камати и провизиите што ги наплатуваат од граѓаните и фирмите, но и на фактот што наплатиле некои...

ЕК го казни „Најк“ со 12,5 милиони евра

Американската компанија „Најк“ доби голема казна од Европската Комисија поради тоа што попречувала продажба на брендирани производи во европската економска зона. Спорната рестрикција се однесуваше на производи на некои од...

Макпетрол АД добитник на три признанија во рамките на Регионалниот самит на претприемачи од Централна и Југоисточна Европа (РСП) „300 БЕСТ“

На регионалниот самит на претприемачи од Централна и Југоисточна Европа одржан во Дубровник Макпетрол АД доби награди и признанија во три категории. Меѓународниот комитет за доделување награди и признанија анализирајќи...

Навиката на земјоделците да палат стрништа, ги намалува приносите

Секојдневно горат стрништата во кочанско, виничко и овчеполе. Старите земјоделски навики пред пролетната сеидба освен што предизвикуваат пожари, коишто неможат да се контролираат, прават и  големи штетети со тоа што...

Градежна комора: Општина Центар за 2 години поправи само два детални урбанистички планови

Додека општина Центар смислува ново оружје за да ја запре градбата во општината, градежниците задоволни од одлуката на Уставниот суд кој ги „ослободи“ сите ДУП - ови за кои имаше...

Внимавајте кога уплаќате аранжмани онлајн, Пазарниот инспекторат нема обучен кадар за проверки

Платиле солидни пари за три дена да уживаат во Истанбул за 8 март, но наместо тоа добиле само нервози и огромен шок – на аеродромот за назад разбрале дека агенцијата...