Фејсбук и Гугл закана за светскиот финансиски пазар

Големите технолошки компании може да предизвикаат значајни пореметувања во светскиот финансиски пазар, предупреди шефицата на Меѓународниот монетарен фонд Кристин Лагард. Опасноста доаѓа од неколку компании кои имаат широк пристап до...

Општините ќе добијат 37,5 милиони евра државни пари за селата да немаат кал, со раздолжувањето уште тешко им оди

Општините ќе добијат 37,5 милиони евра од државниот буџет за да обезбедат поквалитетен живот во селата и да ги направат достојни за живот на граѓаните. Денеска 17 градоначалници добија решенија...

Одгледувачите на овци работат без профит

Колку поголемо стадо имаат, толку поголеми загуби трпат одгледувачите на овци. Десетина години тие не регистрирале профит од оваа дејност. Затоа и ја намалуваат стоката.Во просек во зависнот од регионот...

Економијата во првите три месеци порасна за 4,1 отсто, невработеноста падна на 17,8 отсто

Власта задоволна од резултатот, велат, растот на економијата е најубавата вест заедно со забрзувањето на евроатлантските интеграции, и тоа ќе донесе подобар животен стандард за сите. Кога дојдовме во 2017,...

Превозниците ќе го поскапат транспортот, граѓаните лути за патарините

Лавина од реакции по најавата на власта дека од следната недела и официјално ќе биде пуштена во употреба првата од двете планирани патарини на автопатот Демир Капија-Смоквица, кај Гевгелија. Таа...

В недела „Светски пикник“ во Градски парк во Скопје

Хуманитарната манифестација „Светски пикник“ во организација на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија ќе се одржи в недела на 9 јуни во 12 часот во Градскиот парк во...

По новиот автопат во следните неколку месеци ќе се вози без пари

Сечење ленти и говори на владините функционери деднеска немаше, но сепак, по речиси две години одложување, возачите од денеска конечно ќе можат да патуваат по новиот автопат Миладиновци Штип. Официјалното...

Новиот автопат Миладиновци-Штип пуштен за сообраќај

Од денеска може да се вози по новиот автопат Миладиновци – Свети Николе – Штип. Од Министерството за транспорт и врски инофрмираат дека е пуштен за сообраќај во двата правца....

Ќе се градат три нови патарини

Три нови патарини ќе никнат на автопатите во земјава, кои возачите ќе ги чинат дополнителни трошоци. На вчерашната владина седница било одлучено да се изградат патарини на автопатите кај Демир Капија...

Нови 48 вработувања во Платежната Агенција за подобро користење на ИПАРД парите

Нови 48 вработувања во Платежната агенција, мотивот е да се подобри користењето на ИПАРД парите, за што Европската комисија во својот последен извештај за земјава нотираше ризици за нивното искористување,...