Одржан пијанистички концерт во Кисела Вода за опуштање на граѓаните од притисокот со ширењето на корона вирусот

Паркот „ Шопен“ во Кисела Вода, во кој и клупите се направени како клавијатури, беше подиум каде на пладне настапија повеќе помлади, но веќе докажани репродуктивни уметници- пијанисти. Според Дуња...

Саша Ефтимова танцува во име на надежта во време на пандемија со Ковид-19

Пед дена по настапот на музичарот Лепи Џони, кој во организација на Град Скопје, ги забавуваше жителите на градски ѕид во полицискиот час од покривот на Домот на градежници, и...

Уметниците и работниците од независната културна сцена бараат од Владата да формира Специјален фонд за субвенции поради кризата со корона вирусот

Кризата со корона вирусот сериозно ја загрозува егзистенцијата на уметниците и културните работници од независната сцена. Поради тоа, од независната сцена упатија барање до Владата, за формирање Специјален фонд за...

Канскиот фестивал е одложен за крајот на јуни

Канскиот филмски фестивал е одложен и наместо во мај ќе се одржи кон крајот на јуни, соопштија вечерва организаторите. Еден од најголемите филмски фестивали во светот требаше да се одржи...

Мечкин Камен прогласен за значајно културно наследство

Споменикот Мечкин Камен во Крушево, синонимот на Крушевската Република и на херојството на востаниците, се прогласува за значајно културно наследство со што овој локалитет соодветно ќе се одржува и инфраструктурно ќе се зачува. Ова...

МНТ од утре вечер со он лајн претстави за публиката

Македонскиот народен театар, следејќи ги забраните за јавни собири, за превенција од корона вирусот, ќе и се приближи на публиката преку он лајн проекции. Преку You tube каналот на МНТ...

Урбана акција во Скопје за заштита од корона вирусот

Уметниците со свој прилог во превензијата против ширењето на Ковид-19. На плоштадот Македонија, поставија инсталација од стиропор, насловена „ Држате растојание“, која со известувања на македонски и англиски јазик ги...

Десет романи во конкуренција за роман на годината за 2019 година

Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ за 2019 година што ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“, во втората селекција избра десет романи што останаа...

Отсуството на критериуми за финансирање на високо образование создава системска корупција

МОН под итно да изгради критериуми за финансирање зашто поради нивното отсуство, со децении е присутна системска корупција во високото образование , велат од НАКС, врз основа на истражување што...

Интервју со Ана Мартиноска: Културата мора да има и повисока цел освен профитот

Културата мора да има повисока цел освен профитот, вели професорката и научен советник во Инститот за македонска литература, Ана Мартиноска. Во интервјуто, по повод објавувањето на зборникот „ Културата на...