Од март алкохол ќе се продава и по 19 часот, лиценците за трговците остануваат

По девет години ригорозни правила, најверојатно од март алкохол ќе може да се купуваат и после 19 часот во зима, и по 21 во летните месеци. Пијалок ќе може да...

За две години, гас до првите потрошувачи

Иако со години се зборува за гасификација бројките покажуваат дека досега на одредени делници малку е постигнато. Од Неготино до Битола и од Гостивар до Тетово се завршени едвај 17...

Македонија годинава ќе добие нови 80 километри гасовод

Во Македонија годинава ќе бидат изградени 80 километри гасовод што е најмногу досега, а за тоа веќе се обезбедени околу 40 милини евра во Буџетот. Како што истакна министерот за...

Бизнисмените ја потсетија Владата побрзо да реагира на нивните барања

Во јуни лани им вети дека брзо ќе ги исполни сите нивни барања за промени во законите со кои ќе им го олесни работењето, шест месеци подоцна бизнмисмените решија да...

Пазарџиите ќе имаат лиценци на една година

Новиот закон според очекувањата на пазарџиите во целост ќе ја регулира трговијата на зелените пазари. Законските решенија ќе донесат бенефит и за трговците и за државата бидејќи нема да трчаат...

Цените на нафтата на највисоко ниво во последните три години

Цените на нафтата на светските берзи минатата недела се зголемија за повеќе од три проценти, достигнувајќи највисоко ниво во последните три години како резултат на намалената нерамнотежата меѓу понудата и...

Блокирани сметките на оризопроизводителите за ненаплатена камата за наводнувањето

Извршители им ги блокираа сметките на повеќемина земјоделци во кочанскиот регион, откако не им била наплатена каматата за наводнување на земјоделското земјиште. Еден од нив е и 57 годишниот оризопроизводител...

Каде оди разликата во цената на патарините?

Народната банка го демантира првиот човек на ЈП за државни патишта Зоран Китанов кој тврдеше дека разликата меѓу денарското и девизното плаќање на патарините завршува кај централната банка. Од таму...

Електронска наплата на патарините од Коридорот 10

До крајот на годинава на сите патарини од Коридорот 10 ќе се воведе електронски систем на наплата. Во почеток користењето на автопатите ќе може да се плаќа комбинирано, односно ќе...

Карго аеродром во Штип нема, парите ќе се пренаменат за канализации

Неколкугодишната дилема конечно е разрешена - во Штип нема да се гради карго аеродром, што беше обврска на турски ТАВ како концесионер на аеродромите. Парите, 45 милиони евра, што оваа...