Владата со ребалансот планира да потроши 3,95 милијарди евра, или 54 милиони повеќе од планот

Со ребалансот на Буџетот Владата нема да скрати ниту денар од трошењата од државната каса кои ги испланира уште лани кога немаше ниту најава за светската пандемија со Ковид 19,...

Второстепената комисија со рекација за одлуката на Управниот суд

Државната комисија за одлучување за управна псотапка и постапка од работен однос во втор степен посочи дека откако „Еуромакс ресурсис“ поднеле тужба до Управниот суд, судот истата ја уважил на...

Управниот суд ја објави пресудата за рудникот Иловица

Управниот суд ја објави пресудата за рудникот Иловица. Откако активистите реагираа дека документот е сокриен од јавноста, претседателот на Управниот суд, Бурим Сејдини, објави соопштение во кое вели дека пресудата...

Пандемијата направи  пореметување на извозот и увозот на земјоделските производи

Пандемијата направи  пореметување на извозот и увозот на земјоделските производи. Последните податоци од крајот на април покажуваат дека во земјава има намален увоз на земјоделски производи за околу 15 милиони...

За три миони евра намален државниот буџет за брана на река Отиња

Пандемијата, но и забелешките од ИЗИС го одложија стартот на изградба на најкапиталниот проект за Штип, што требаше да почне пролетва. Од државниот буџет за брана на река Отиња годинава...

Се поништи одлуката на второстепената комисија за одбивање на дозвола за експлоатација на руда од Иловица

Управниот суд повторно го актуелизира прашањето за отворање на рудникот кај Иловица. Судот на 31 март донел одлука со која се поништи одлуката на второстепената комисија за одбивање да се...

Дука: Поради карантинот дебарскиот бизнис трпи штети

Градоначалникот на Дебар Хекуран Дука денеска изјави дека  општиниот  кризен  штаб  ја разгледал состојбата со загубите кај дебарскиот бизнис, бидејки штетите се големи. Особено големи штети трпи бањскиот тузизам но...

Граѓаните што по грешка стиснале донирај на ДДВ сега бараат УЈП да им ги врати парите назад

Граѓаните што по грешка стиснале донирај на ДДВ сега бараат УЈП да им ги врати парите назад. Над 8000 донирале, а повеќе од 35 .000 се изјасниле дека сакаат да...

Грчките државјани лек за локалната битолска економија

Коронакризата потврди дека кревката  битолска локална економија, во голем процент   зависи од посетеноста на грчките државјани.  Битола како пограничен град, секојденвно имаше  голем  број  посетители од Грција, кои  поради близината,...

Регулаторна со новиот правилник „удри“ по трговците со нафта

Регулаторна комисија за енергетика со новиот правилник за цените на нафтените дривати практично ги намали и маржата на трговците со нафта кои сама им ги определи и дозволи.  Бурни реакции...