Заев: Владата не отстапува од прогресивниот данок, но за прагот ќе се дебатира

Не треба да се плашиме од ниту една реформа, но таа мора да биде исцрпена преку дебатата која допрва почнува, сега е се уште преуранета. Откако министерот за финансии Тевдовски...

Градежништво испорача барања за поголема активност

Владата ќе го прифати барањето на градежните компании повластената стапка за ДДВ за прва продажба на станбен простор да остане иста и во следните 5 години. Доколку стапката од 5...

Намалена просечната малопродажна цена на електричната енергија

Просечната малопродажна цена на електричната енергија за домаќинствата, лани во второто полугодие, изнесуваше 4,973 денари по киловат час, што претставува пад од 0,9 отсто во споредба со првото полугодие од...

Повисоките даноци можат да ги избркаат информатичарите

Владата да не избрзува со зголемување на даноците, предупредува Комората за информатички технологии, МАСИТ. Таквото ад хок решение ќе биде негативно за ИКТ индустријата и ќе го избрка овој кадар...

Владата ќе ги гради Чебрен и Галиште

По 12 пропаднати тендери за изградба на хидроелектраните Чебрен и Галиште, Владата одлучи сама да го реализира проектот. Премиерот Заев не откри детали кога ќе почне изградбата и кој модел...

Тевдовски и Анѓушев јавно ги кажаа различните ставови за даночната реформа

Први несогласувања на јавна сцена во економскиот тим на Владата. Министерот за финансии Тевдовски смета дека со даночната реформа, за која дебатата стартува веќе од идниот месец и за која...

Од следната грејна сезона се очекува исклучените од Топлификација да не плаќаат паушал

Проблемот со исклучените граѓани од „Топлификација“ кои плаќаат паушал ќе биде решен со подзаконски акт и може да се очекува дека од следната грејна сезона тие нема да плаќаат, изјави...

Во април ќе се усогласуваат пензиите согласно трошоците на живот

Пензиите за март што пензионерите ќе ги добијат во април ќе бидат покачени за 1,69 проценти, согласно законското усогласување на пензијата што се врши според движењето на индексот на трошоците...

Факторингот – спас за ненаплатените побарувања

Македонските мали и средни фирми не знаат што е тоа факторинг. Иако во основа факторингот значи преземање на недоспеаните долгови од страна на други компании, банки или осигурителни друштва за...

Само 17 милиони евра капитални инвестиции во првите два месеци

Само 17 милиони евра инвестирала државата во инфраструктура во првите два месеци од годинава. Податоците на Финансии говорат за исклучително ниско ниво на капитални инвестиции, само 4,3 отсто од планот...