НЛБ Банка избрана за најдобра банка во Р.Северна Македонија според финансискиот магазин „Euromoney“

На 10 јули 2019 година, на свеченото доделување на Euromoney наградите во Лондон. НЛБ Банка АД Скопје е прогласена за најдобра банка во Р. Северна Македонија. На годинешното јубилејно 50....

Олеснети услови за државна парична помош на фирмите

Се олеснуваат условите и се проширува опсегот на фирми кои можат да добијат финансиска поддршка од државата. Отсега барање за државни субвенции ќе можат да поднесат и компании од ИТ...

Царината спречи нелегален внес на цигари и тутун во лист

Царината, на граничните премини Табановце со соседна Србија и Богородица со соседна Грција, спречи обиди за нелегален внес на цигари и тутун во лист, наменети за нелегална продажба на македонскиот...

Берзата ќе бара од Владата да го одложи даночењето на капиталните добивки

Да се одложи оданочувањето на капиталните добивки со стапка од 15 проценти, кое треба да стартува од први јануари наредната година. Ова е барање кое берзанските работници заедно со другите...

Повратот на ДДВ намален за 2,3 отсто, Финансии тврди – се одвива непречено

Забавува ли повратот на ДДВ кон бизнисот, или само се враќа во нормалниот тек? Во првите четири месеци државата на компаниите им вратила 126 милиони евра, што е помалку за...

Виси ли далноводот во Охрид? МЕПСО тврди, проектот нема да пропадне, тендерите овој месец

Виси ли во воздух најголемата инвестиција во енергетскиот сектор, тешка 48 милиони евра, ќе се реалира ли во предвидениот рок? Порталот Плусинфо објави дека изградбата на 400-киловолтниот далновод и трафостаница...

Владата ќе издвои 7,5 милиони евра за изградба на брана на река Отиња

Владата ќе издвои 7,5 милиони евра за изградба на брана на река Отиња објавија  денеска  во Штип, на зедничката прес-конференција  премиерот Зоран Заев, министерот за земјоделство, Трајан Димковски и градоначалникот...

Официјално пуштен автопатот Штип-Свети Николе-Миладиновци

Официјално пуштена единствената автопатска делница, Штип-Свети Николе-Миладиновци, долга 47 километри, а за речиси половина милион жители од истокот и југоистокот побезедно патување, но и  побрз транспорт на нивните производи. На...

Далеку зад Европа по бројот на задругите, 11 задруги добија 150 илјади евра

За разлика од земјите на ЕУ каде дури 40 отсто од земјоделската дејност оди преку земјоделските задруги, во државава нивниот број е мал и бавно се развиваат. Делагацијата на ЕУ...

Нормализиран железничкиот сообраќај на Коридорот 10 

Железничкиот сообраќај на Коридорот 10 на релација Скопје – Куманово (Табановци) во двете насоки е нормализиран, информираат од ЈП за железничка инфраструктура Железници на Република Северна Македонија. -Екипите на ЈП за...