ЕЛЕМ ја подготвува продажбата на Попова Шапка, Владата веќе бара потенцијални инвеститори

По неколкуте катастрофални сезони и неисплатливи инвестиции ЕЛЕМ, на барање на Владата, работи на физибилити студија за ски центарот Попова Шапка во која ќе бидат презентирани техничката, правната и финансиската...

Бизнисот бара намалување на парафискалните давачки

Владата да се ангажира на намалување на сивата економија, и да се намалат парафискалните, скриени давачки кои ги плаќаат стопанствениците, и за нив претставуваат голем товар во работењето. На традиционалниот...

Советникот пратен од Меркел ни порача реформите да не останат само на хартија, а законите да се почитуваат

По три месеци откако пратен и платен директно од канцеларката Меркел ја подучува  Владата како да ја подобри економијата, германскиот советник Валтер Дефа со отворен став  – пофалби но и...

При утврдување на цените на горивата, Регулаторна нема да има слух за трговците

Регулаторната комисија за енергетика нема да има слух и ќе ги одбие барањата на трговците, кои се однесуваат на висината на маржата и на транспортните трошоци, кога ќе ја крои...

Исклучените од парно што добиле сметки за април, да не ги плаќаат, а ако барањата не им ги прифати БЕГ, да поднесат претставки до Регулаторна

Исклучените од системот на парно греење што добиле сметки за април да не ги плаќаат, бидејќи тие ќе бидат сторнирани, потврди денеска првиот човек на Регулаторната комисија за енергетика, Марко...

Расте цената на нафтата на светските берзи, тоа и кај нас ги поскапува горивата

Расте цената на нафтата на светските берзи. Значаен пораст е забележан во последните неколку дена, а цената на брент нафтата стигна до близу 73 долари за барел. Причината за растот...

Со швајцарски пари ќе се очучуваат кадри кои не може да ги даде образованието

Со швајцарски пари, 12 милиони евра, во следните 10 години ќе се обучуваат работници кои им се потребни на приватните компании од земјава, но формалниот систем за образование не произведува...

Да нема хидроелектрани секаде кадешто се штити природата, бараат екологистите

Владата се договори за изградба на 22 мали хидроелектрани во земјата. Дел од нив треба да се градат во места кои се заштитени подрачја и кадешто е забрането да се...

Копач: Северна Македонија во следните години ќе мора забрзано да инвестира во обновливи извори

Нема да има мерки кон Северна Македонија затоа што нема да ја исполни обврската за производство на струја од обновливи извори, но земјата ќе мора забрзано да инвестира во нив...

Соседна Србија го заврши својот дел од коридорот 10

Соседна Србија го заврши својот дел од коридорот 10. Премиерот Заев синоќа лично им се придружи на честитките, со присуство и говор на прославата организирана од Вучиќ. Македонија и Србија,...