ДУИ го поддржува предлогот Бежоска да биде нов гувернер на НБРМ

ДУИ го поддржува предлогот на претседателот Ѓорге Иванов за гувернер на НБРМ. Високи партиски извори од најголемата партија на Албанците за „Телма“ информираат дека за нив не е пречка Анита...

Иванов го информирал Заев за кандидатурата на Богов за гувернер на НБРМ

Со цел Република Македонија да добие гувернер кој најодговорно ќе ја извршува оваа значајна функција, претседателот Иванов во текот на февруари и март оваа година изврши консултации со Сојузот на...

Владата да се откаже од повисоките приходи за да ги заштити граѓаните и фирмите од скапиот бензин

Доколку трендот на раст на цените на нафтата на светските берзи продолжи и натаму, Владата треба да размислува за мерки како да го ублажи ударот врз компаниите и граѓаните, односно...

Власта и опозицијата во кавга за акцизата на дизелот

Власта и опозицијата во жестока кавга за акцизата на дизелот и маслото за греење, познато како црвена нафта. Група пратеници од ВМРО-ДПМНЕ предлага оваа давачка законски да се намали за...

Тасева: Да се отфрли планот за реорганизација на ФЕНИ

Црна иднина има комбинатот Фени доколку надлежните институции не ја преиспитаат постапката за стечај алармира НВО Транспаренси интернешнл. Бараат да се отфрли планот за реорганизација,а со незаконскиот стечај да се...

Кривични пријави за стечајниот управник на ФЕНИ, антикорупционерите ќе го истражуваат влијанието нa Анѓушев врз стечајот

Постапката за стечајот на комбинатот ФЕНИ била водена незаконски и нетранспаренто, поради што Транспаренси интершенл ќе поднесе кривични пријави за стечајниот управник Мирослав Анастасиевски и стечајната судијка Валентина Горгиевска. Сомнежот...

Анѓушев ја продаде својата ЕДС на грчкото електростопанство за 4,8 милиони евра

Воопшто не беше лесно, напротив, беше тежок процес, но мислам дека направив добро и за компанијата и вработените, со овие зборови вицепремиерот Кочо Анѓушев ја обзнани продажбата на својата ЕДС,...

Опозицијата и Власта ги судрија ставовите околу потребата со закон да се смени претседателот на регулаторната комисија

Дали претседателот и членовите на регулаторната комисија за енергетика треба да се менуваат со закон или нивната ротација е согласно европските директиви со што ќе се обезбеди нејзина независност? Жестока...

Богов: Би било опасно Народна банка да се остави без кормилар

Опасно би било Народна банка да остане без гувернер, тоа може целосно да ја загрози стабилноста на македонската економија, предупреди денеска првиот човек на монетарната власт, Димитар Богов, чии мандат...

Богов: НБРМ не смее да се остави без гувернер

Гувернерот на Народната банка на Република Македонија Димитар Богов смета дека институцијата не смее да се остави без прв човек, бидејќи тоа би имало негативни импликации врз економијата на државата....