Категорија : Наука и здравје

Наука и здравје

Ретки болести: Конгенитална Мускулна Дистрофија-Мерозин негативна

Merosin-deficient congenital muscular dystrophy Конгенитална Мускулна Дистрофија-Мерозин негативна MKB G 71.0 Преваленца (распространетост) : 1/100.000  Конгенитална (вродена) мускулна дистрофија (CMD1A) претставува генетско хетерогено невромускулно нарушување...
Наука и здравје

Ретки болести: Бекер-мускулна дистрофија (БМД)

Сашо Чавдаров
Becker muscular dystrophy – Бекер-мускулна дистрофија (БМД) МKB G71.0 Преваленцa (распространетост): 1-9 /100.000 Мускулните дистрофии  (сушење и слабеење на мускулите), се група на генетски заболувања...
Наука и здравје

Ретки болести: Амиотрофична латерална склероза (АЛС)

Сашо Чавдаров
Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) – Motor neuron disease Амиотрофична латерална склероза (АЛС) – Болест на моторниот неврон MKB: G 12.2 Преваленца (распространетост): 1-9 /100.000 Амиотрофичната...
Наука и здравје

Ретки болести: Александрова болест

Сашо Чавдаров
Alexander disease – Александрова болест Метахроматска леукодистрофија MKB  E 75.2 Преваленца (распространетост): непозната Метахроматската леукодистрофија (МЛД) односно Александрова болест, е ретко, генетско, неврометаболно, дегенеративно заболување...

Користиме колачиња на нашата веб-страна за да ви го дадеме најрелевантното искуство со запомнување на вашите преференции и повторни посети. Со кликнување на „Прифати“, вие се согласувате да се користат колачиња. Прифати Прочитај повеќе