Вести Македонија

Земјоделците стравуваат дека ќе останат без род и со празни паричници – на запад невреме, на исток суша

Долгиот сушен период ќе се одрази на земјоделските култури, но и на џебот на земјоделците. Површините засадени со зеленчук во пластеници, но и тие на отворено бараат дополнително наводнување поради недостаток на врнежи. Сепак, според експертите и тоа ќе биде предизвик во некои места, каде се намалуваат количините подземни води за наводнување.

„Градинарското производство, да речеме, не е директно зависно од врнежите, но е зависно од подземните води. Со малку врнежи ќе почнат да секнуваат подземните води и ќе се намалат количините за наводнување. А, друго се и културите кои се засадени на отворено. Тоа што нема врнежи ќе се одрази и во овоштарството и во лозарството“, вели Д-р Душан Спасов, универзитетски професор.

Вториот проблем се високите температури кои почнаа уште на почетокот на пролетта. Од март речиси и да нема пад на температурите, а веќе кон крајот на мај и почетокот на јуни тие надминуваа 35 степени целзиусови. Професорот Спасов смета дека тоа е поголем проблем и од сушата.

„Сето тоа прави да имаме брзо испарување, односно сушење на почвените слоеви и на тој начин да се создаде недостаток на влага кај растенијата“, додава Спасов.

Меѓу најпогодените од сушата се и житните култури. Поради долгите периоди без врнежи се десеткуваат количините кои се очекуваат од единица хектар, па во некои европски земји се забележува нивно наводнување, иако житото не се наводнува.

Сузана Мицева

© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани. Овој текст не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

Поврзани содржини

Нека каже ВМРО-ДПМНЕ што за нив е национален интерес, ние сме подготвени да разговараме за сѐ, порача Филипче

Дејан Дејан

Филипче: Најсложената операција ќе биде реформа на менталитетот во СДСМ

Дејан Дејан

Филипче: Обвинувањата за нелегитимноста на процесот се некоректни и навреда за членовите на СДСМ

Дејан Дејан

Користиме колачиња на нашата веб-страна за да ви го дадеме најрелевантното искуство со запомнување на вашите преференции и повторни посети. Со кликнување на „Прифати“, вие се согласувате да се користат колачиња. Прифати Прочитај повеќе