Промо тв Серии

ЦРВЕНИОТ ПОЕТ – ТВ Мини Серија

Црвениот поет е телевизиска серија за животот и делото на Коста Рацин, еден од великаните на нашата поезија од дваесеттиот век, еден од најреволуционерните патриоти и еден од најромантичните уметници што ги дала нашата земја.

Коста Солев Рацин, извонредно талентиран млад поет кој се осмелува да пишува и објавува своја поезија на македонски јазик и покрај строгите забрани во времето по Првата светска војна. Згора на тоа, прогласен комунист, уште една активност која тогаш е забранета од властите, што му носи дополнителни тешкотии. Приказната прикажува извонредна борба и херојски настани низ Втората светска војна. Сето тоа ќе има страшни последици за него и неговата поезија.

 

Улоги:
Коста Солев Рацин – АЛЕКСАНДАР РИСТОСКИ, Апостол Солев – САМОИЛ СТОЈАНОВСКИ, Марија Солева – КРИСТИНА ХРИСТОВА НИКОЛОВА, Невенка Вујиќ – НАТАЛИЈА ТЕОДОСИЕВА, Агент Мијо – ПЕТАР МИРЧЕВСКИ, Kоста дете – СТЕФАН СТЕРЈОВСКИ, Учителот – НИНО ЛЕВИ, Свештеникот – МЕТО ЈОВАНОВСКИ, Панко Брашнаров – ЈОРДАН СИМОНОВ, Заптија – БОРЧЕ ЃАКОВСКИ, Ѓорѓи – ДЕНИЗ АБДУЛА, Ганчо – ВАСКО МАВРОВСКИ, Перица (Петре Прличко) – НИКОЛЧЕ ПРОЈЧЕВСКИ, Жандарм 1 – ПЕЦЕ РИСТЕВСКИ, Меанџија – МЛАДЕН КРСТЕВСКИ, Малина – СИМОНА ДИМКОВСКА, Антун Колендиќ – ИВАН ЈЕРЧИЌ, Господин Колендиќ – БОРИС ЧОРЕВСКИ, Госпоѓа Колендиќ – СОЊА МИХАЈЛОВА, Каплар Матиќ – ФИЛИП МИРЧЕВСКИ, Аспарух – ЖИВКО БОРИСОВСКИ, Чедо – ГОРАН НИКОВ, Рифат – ЕДИН ЈАКУБОВИЌ, Петровиќ – РОБЕРТ ВЕЉАНОВСКИ, Коле Неделковски – МАРТИН МИРЧЕВСКИ, Стеван Галогажа – ЗДРАВКО СТОЈМИРОВ, Страхил Гигов, Страшо – ОГНЕН ДРАНГОВСКИ, Џелатот – КОЉО ЧЕРКЕЗОВ, Судијата – МИТКО АПОСТОЛОВСКИ, Обвинителот – ЈОВИЦА МИХАЈЛОВСКИ, Адвокатот – ВЛАДИМИР ЃОРЃИЈОСКИ, Јосип Броз Тито – ПЕТАР ГОРКО, Боби – КИРИЛ ТРАЈКОВСКИ, Моша Пијаде – ПЕТАР СПИРОВСКИ, Шабан Шабаниќ – АЛЕКСАНДАР СТЕФАНОВСКИ, Светозар Вукмановиќ-Темпо – НИКОЛА ТОДОРОВСКИ, Агент Јовиќ – ВЛАДИМИР ЛАЗОВСКИ, Драгутин Шпулер – ПРЕДРАГ ПАВЛОВСКИ, Археолог Никола Вулиќ – АНАСТАС ТАНОВСКИ, Професор Јован Радониќ – МАРИН БАБИЌ, Банот Жика – ЉУПЧО ТОДОРОВСКИ УПА, Иследникот – КИРЕ ЃОРЕВСКИ, Мино Миновски – ЕФТИМ ТРАЈЧОВ-ЃАУРСКИ, Никола Вапцаров – ИГОР ТРПЧЕСКИ

© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани. Овој текст не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

Поврзани содржини

ГОМОРА – прва сезона – од понеделник до четврток – 22:15

Дејан Дејан

ЈУГ – мини серија

Дејан Дејан

БАТИСТ- сериски филм

Дејан Дејан

Користиме колачиња на нашата веб-страна за да ви го дадеме најрелевантното искуство со запомнување на вашите преференции и повторни посети. Со кликнување на „Прифати“, вие се согласувате да се користат колачиња. Прифати Прочитај повеќе