Недостиг на професионални стандарди во преведувачката дејност

Преведувачите треба да имаат одговорност кон својата професија и затоа е потребно да постои регулатива и регистер за тоа кој може да биде преведувач и толкувач според јасни критериуми, што...

Филмските работници незадоволни од предлог буџетот за филм

Независни филмски автори и продуценти, слободни филмски работници денеска напладне протестираа пред Министерството за култура незадоволни од тоа што во предлог-буџетот за култура за следната година се кратат средствата наменети...

Алаѓозовски: Со буџетот за 2018. вложуваме повеќе пари директно во културата и уметноста

Вкупниот буџет на Министерството за култура за 2018 година е 4.268.497.000 денари (околу 69,4 милиони евра) и е 4,48 проценти поголем од минатата година. Над 92 отсто од средствата во...

„Европа е мојот сон, сепак сум песимист за нејзината иднина“ – Клаудио Магрис

Јас сум голем сонувач и Европа е мојот сон, сепак во моментов сум песимист поради фактот дека во изминативе години Европа е во вистинска криза, вели истакнатиот италијански и светски...