Во новата година Македонската филхармонија стартува со настапот на пијанистичкиот виртуоз Даниел Харитонов

„Лауреати“ е насловот на првиот концерт на Македонската филхармонија во новата 2018 година, кој ќе се одржи на 18 јануари во 20 часот. Под диригентство на маестро Даниел Рајскин од...

Урбаните акции кои ги обединија уметноста и активизмот

Скулптурата на лебот, Риболов по дупките на улиците во Велес, Статуа на дијазепамот во Скопје, Ајкулите во Вардар се само дел од урбаните акции кои ги обединија уметноста и активизмот со една цел решавање...

Недостиг на професионални стандарди во преведувачката дејност

Преведувачите треба да имаат одговорност кон својата професија и затоа е потребно да постои регулатива и регистер за тоа кој може да биде преведувач и толкувач според јасни критериуми, што...

Филмските работници незадоволни од предлог буџетот за филм

Независни филмски автори и продуценти, слободни филмски работници денеска напладне протестираа пред Министерството за култура незадоволни од тоа што во предлог-буџетот за култура за следната година се кратат средствата наменети...

Алаѓозовски: Со буџетот за 2018. вложуваме повеќе пари директно во културата и уметноста

Вкупниот буџет на Министерството за култура за 2018 година е 4.268.497.000 денари (околу 69,4 милиони евра) и е 4,48 проценти поголем од минатата година. Над 92 отсто од средствата во...

„Европа е мојот сон, сепак сум песимист за нејзината иднина“ – Клаудио Магрис

Јас сум голем сонувач и Европа е мојот сон, сепак во моментов сум песимист поради фактот дека во изминативе години Европа е во вистинска криза, вели истакнатиот италијански и светски...