Македонците не се плашат за својата работа, ама со едното око гледаат кон странство

Македонците не се плашат дека ќе останат без работа, од сите граѓани во регионот, тие се најсигурни во своите работни места. Во четвртото издание на Балкански барометар 2018, презентирано денеска...

ЕЛЕМ продаде нови вишоци електрична енергија за 2.079.000 евра

АД ЕЛЕМ на 4 јули годинава четврти пат на аукција продаде вишоци на електрична енергија. Се продадоа 35.400 мегават часови во износ од 2.079.000 евра. Просечната цена што ја постигнавме на оваа акукција беше...

Еурокомпозит го прекина штрајкот

Вработените во Еурокомпозит го прекинаа штрајкот. Ја прифатија понудата на владата, до следниот петок да им се исплатат две полни плати или по 30 000 денари, како технолошки вишок да...

Вработените во Еурокомпозит со блокади пред Собрание

Исплата на две полни плати и обезбедена работа за континуирано производство, ова е новата понуда што владата попладнево им ја даде на вработените во Еурокомпозит. На средбата со вицепремиерот Кочо...

Вработените од „Еурокомпозит“ го радикализираат штрајкот пред влада

Вработените од фабриката Еурокомпозит го радикализираат штрајкот пред владата. Дополнителни 50 вработени пристигнаа да им се придружат на колегите во штрајкот, и најавија дека од 11 до 12 часот ќе...

Сивата економија расте, и легалните фирми бегаат во сивата зона

Се поголем број фирми го напуштаат работењето во легалниот систем и целосно или делумно го префрлаат во неформалната црна зона, алармира Сојузот на стопански комори. Главната причина за дерегистрацијата на...

Владата најде решение, Еурокомпозит не го прифаќа

Вработените во Еурокомпозит не го прифаќаат понуденото решение на владата, со заем од ЕЛЕМ и МЕПСО да им се исплати дел од платата и да се набават репроматеријали. Велат дека...

Анѓушев: Со регионална соработка без бариери до посилен раст на економијата

Земјите од Западен Балкан мора да воспостават уште посилни меѓусебни економски односи и да го подигнат нивото на соработка, односно заеднички да работат на промоција на регионот како поволна бизнис...

ЕЛЕМ и МЕПСО ќе го спасуваат Еурокомпозит- вработените продолжуваат со штрајкот

Државните компании ЕЛЕМ и МЕПСО ќе треба да ја обезбедат потребната позајмица за спас на компанијата Еурокомпозит. Влдата на синоќешната седница донела опдлука ЕЛЕМ и МЕПСО да обезбедат по три...

Вработените во Еурокомпозит со шатори пред Влада: Повеќе од една година сме лажени од оваа влада, 6 години од претходната!

Наместо да одмораат во приколиците на фабриката во Љубаништа, вработените во Еурокомпозит решија на горештини да штрајкуваат пред владата.Опремени со вреќи за спиење, плински решоа, тенџериња, столчиња и полски креветчиња,...