Фемиграции: Уметност за правата на бегалците

Делата во поставката насловена „Фемиграции“ се микро наративи кои го разоткриваат големиот и горлив наратив за бегалските кризи, за жената која храбро мигрира на друго место во потрага по живот...

БЕСА контра Министерството за култура

Министерството за култура се оградува од тврдењата на движењето БЕСА за наводна етничка дискриминација на оглас за прием на двајца државни службеници во секторите за издавачка дејност и за културно...

СКРМ бара нов закон за култура, нови систематизации и решенија за вработените и повеќе средства за порамнување на платите

Вработените во културата веќе 9 месеци чекаат да започне изготвувањето нов Закон за култура, со кој ќе се овозможи и донесување нов Колективен договор во оваа област. Иако постои искажана...

Изложба „Жената во Македонија низ времето“

Ретка можност за пошироката публика која нема можност да ги посети поголемиот број музеи во главниот град да ги види на едно место артефактите, носиите и инсталациите  за жената во...

Ќе се чешла целокупната музејска инфраструктура во Македонија

Музејот на ВМРО, Археолошкиот, но и сите постари музеи и заводи во Скопје и во останатите градови низ државата, ќе бидат ревалоризирани и рестуркурирани. За таа цел Министерството за култура...

Скулптурите од проектот „Скопје 2014“ биле подигнати како урбана опрема

Скулптурите на Бикот, Шмизлата , Маските и останатите 32, кои беа поставени во централното градско подрачје во 2009 и 2010 година, биле подигнати со прекршување на уметничките, архитектонските и урбанистичките...

Споменикот на Филип Втори бил подигнат со прекршување на Уставниот поредок и на повеќе закони

Работната група за проектот „ Скопје 2014“, пред министерот за култура го доставила и петиот елаборат. Тој се однесува на споменикот на Филип Втори, за кој претседателот на работната група,...

Инсајдер најпопуларна ТВ серија во 2017

Инсајдер се закити со Златна бубамара на популарноста за најпопуларна тв серија за 2017 година. Серијата  е во продукцијата на Телевизија Телма и  на „Слобода филм“. Покрај Игор Иванов „Инсајдер“...

Министерот за култура без одговор на прозивката од опозицијата за оставка

Ресорниот министер, Роберт Алаѓозовски без одговор на прозивката на опозицијата , да ја повлече Годишната програма за култура и да поднесе оставка, по многубројните реакции во јавноста околу одлуките на...

Алаѓозовски: Не прикриваме ништо

Не прикриваме ништо, ниту одбегнуваме одговорност, изјави министерот за култура Роберт Алаѓозовски по бројните реакции за проектите на кои им се доделени пари со Програмата за култура во 2018 година...