Бизнис објектив

Како климатските промени влијаат на нордиските лозја со богати берби на грозје

Климатските промени предизвикани од човекот влијаат врз луѓето, животните и природата.  Од намалувањето на дел од морскиот свет , до нордиските лозја со богати берби на грозје, адаптацијата е клучна тема.

Во Европа, променливата клима влијае врз производството на храна. Во август, најголемиот шумски пожар во Франција во последните децении изгоре повеќе од 160 квадратни километри во јужниот вински регион на земјата и одзеде еден живот, соопштија локалните власти.

Пожарот започна во селото Рибо, во рурална, пошумена област позната по своите винарии.

Службениците проценуваат дека 80% од локалните лози биле уништени или оштетени – па дури и грозјето што преживеало може да биде премногу загадено со чад за да произведе квалитетно вино.

-Корбиер е многу сува земја. Тука можат да растат само лози. Но, дури и лозите имаат свои граници. Тие бараат малку наводнување за да продолжат работите. Можете да видите овде денес, лозјата се изгорени, а пејзажот е исчезнат,  вели Батист Кавал, винар од седма генерација во близина на Сен Лоран де ла Кабрерис

Некои лозја дејствуваа како природни противпожарни зони, оставајќи надреален мозаик од изгорени ридови и недопрени зелени лози. Но, низ Корбјер, цели делови од историски лозја беа претворени во пепел. Кавал, кој поседува 60 од 400 хектари обработени од локална задруга, рече дека пожарот може да ги фрли веќе проблематичните винари во криза по години суша и други сурови временски услови.

На новите лози обично им требаат три години за да дадат употреблив плод. Некои можат да произведуваат вино со децении, дури и до половина век.

На други места винарите преземаат мерки за да го заштитат деликатното грозје од топлината на сонцето.

Во долината Аоста во Италија, винарите прибегнаа кон употреба на минерален крем за сончање наречен каолин за да го заштитат локалното грозје Петит Руж од изгореници од сонце.

Тие се надеваат дека овој едноставен чекор ќе помогне во заштитата на производството на вино во најмалиот регион на Италија од зголемувањето на температурите.

Во лозје сместено меѓу планините, еден човек посипува фин бел прав врз зреечки гроздови.  Патрик Ронзани го води Одделот за лозарство и енологија на Регионалниот агрокултурен институт тој вели дека проблемот, во овој случај, е сортата Петит Руж, автохтона сорта, најшироко засадена и најчеста  во централната долина.

-Проблемот, во овој случај, е сортата Петит Руж, автохтона сорта, најшироко засадена и најчеста овде во централната долина. Како и другите помалку важни автохтони сорти, таа страда од изгореници од сонце во одредени климатски услови. Како и другите помалку важни автохтони сорти, таа страда од изгореници од сонце во одредени климатски услови, објаснува  Ронзани.

Во топли, сончеви денови, со високи температури и значителна изложеност на УВ зраци, грозјето Петит Руж гори од сонце, последователно се суши и со тоа го загрозува производството на вино.

Според Агенцијата за заштита на животната средина на САД, каолинот се смета за безбеден за луѓето и животната средина врз основа на широка употреба и обемни студии за токсичност.

Посеверно, данските винари ја поздравуваат подолгата сезона на растење овозможена од променливата клима.

Нордиските земји не се она што познавачите би го дефинирале како врвен вински регион, комерцијалните лозја се, сè уште мали во споредба со Франција, Италија или Шпанија.

Над 50.000 лози растат на оваа ридска падина на Зеланд, најголемиот остров во Данска.

Порано оваа година, Данецот Јакоб Брун-Јенсен го напушти своето лозје во планините Санта Круз во Калифорнија за да стане нов сопственик на Dyrehøj Vingaard, најголемата винарија во Данска.

Како што температурите се зголемија на западниот брег на Соединетите Американски Држави, Јакоб Брун-Јенсен виде можност дома.

-Она што го гледаме во Калифорнија, секако, е дека станува сè потопло и потопло таму. Речиси ги поместува границите на производството на вино. Во Данска, имаме речиси спротивното, нели? Порано не можевме да направиме вистинско вино. А она што го мислам под правилно е неможноста за правилно созревање на грозјето. Тоа можеме да го направиме сега, поттикнато од климатските промени. Значи, го предвидов ова и го следев во последните 10 години. И мислев дека сега е веројатно време да се вклучиме. Сега можеме да направиме некои навистина добри квалитетни вина во Данска и мислам дека е важно што и потрошувачите почнаа да го препознаваат тоа, изјави Јакоб Брун-Јенсен, Данец сопстевник на Dyrehøj Vingaard, најголемата винарија во Данска.

Во последниве години, комерцијални лозја се појавија подалеку на север, во Данска, Шведска и Норвешка.

Она што започна како претежно аматерски производи од мал обем, сега се префрла во индустрија со растечки амбиции. Секако, нордиските производители на вино се исто така склони кон екстремни временски услови предизвикани од климатските промени, како што се обилни дождови или град.

Широко распространетото усвојување на нови сорти грозје отпорно на болести се смета за причина за порастот на нордиското вино.

Повеќето нордиски лозари садат Соларис, зелено грозје развиено во Германија во 1975 година кое е прилагодено на постудени клими, зрее рано и е поотпорно на болести.

Но, нордискиот вински регион останува мал во споредба со речиси милион хектари во Шпанија и 800.000 хектари во Франција.

Поради пониските приноси и повисоките трошоци за работна сила, нордиското вино често е и поскапо.

Швајцарските глечери се соочија со „огромно“ топење оваа година со пад од 3% во вкупниот волумен – четвртиот најголем годишен пад досега – поради ефектите од глобалното затоплување.

Мрежата за следење „Гламос“ и Швајцарската академија на науките велат дека намалувањето оваа година значи дека ледената маса во Швајцарија – дом на најголемиот број глечери во Европа – се намалила за една четвртина во последната деценија.

Изјава Матијас Хус, глациолог

-Од 2015 година, за 10 години, изгубивме една четвртина од вкупниот волумен на мраз. Ова е повеќе од кога било. И е составено од низа екстремни години што одат со ова забрзување на топењето на глечерите што го забележавме неодамна. вели  Матијас Хус, глациолог

Швајцарија е дом на речиси 1.400 глечери, а ледената маса и нејзиното постепено топење имаат импликации за хидроенергијата, туризмот, земјоделството и водните ресурси во многу европски земји.

К.К.

 

 

 

© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани. Овој текст не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

Поврзани содржини

Бизнис објектив: Со какви предизвици се соочува винската индустрија?

Дејан Дејан

Борнхолм си поставил цел да стане првата заедница без отпад во светот

Дејан Дејан

БИЗНИС ОБЈЕКТИВ: Отпадот како можност за одговорен бизнис

Дејан Дејан

Користиме колачиња на нашата веб-страна за да ви го дадеме најрелевантното искуство со запомнување на вашите преференции и повторни посети. Со кликнување на „Прифати“, вие се согласувате да се користат колачиња. Прифати Прочитај повеќе