Искра Димитрова низ „ Траги“ ја кажува својата вистина за „Трите врби на Вардар“

Молчеше 7 години, посветувајќи се на перформанси со животни, а сега реши да проговори. Визуелната уметница Искра Димитрова, низ инсталацијата, насловена „ Траги“, која од вечерва е достапна за посетителите...

Пуштени платите во Културата по реакцијата на СКРМ за недовршената нивелација

Утрово се пуштени платите за вработените во сите 40 национални установи од Културата. Со тоа запре двонеделната агонија меѓу уметниците и културните работници, на кои им доцнеа платите поради процесот...

Интимниот театар со претставата “Жени” алармира на проблемот со ракот на дојка во Битола

Ракот на дојката кој има речиси епидемиски размери во Битола, е мотив битолската режисерка Софија Ристевска, во приватниот „Интимен театар“ да ја започне подготовката на  теaтарската претстава  „Жени“. Во неа  нема...

Алек Попов: Свети Кирил и Методиј треба да ги славиме како иноватори, а не низ патетика

Словенските прослетители Кирил и Методиј, треба да ги славиме како иноватори, а не канонски и патетично низ говори, вели современиот бугарски писател, Алек Попов. Во ексклузивното интервју за Телма, по...

Локалитетот Кале кај Крупиште речиси четири децении ја крие тајната за словенската писменост

Обраснат со трева локалитетот Кале кај Крупиште речиси четири децении ја крие тајната за словенската писменост. Откако академик Блага Алексова пред 36 години го открива локалитетот и посочува дека овде...

Березовски во Скопје, ќе свири и ќе диригира

  Рускиот виртуоз на пијаното и еден од најбараните солисти на денешнината, Борис Березовски, ќе настапи во Скопје на два концерти. Првиот,  ќе се одржи на 29 мај, во Камерната сала...

Скулптура од рециклиран отпад пред ГТЦ за зачувување на животната средина

Во Жена парк, пред ГТЦ, е поставена скулптура од рециклиран отпад, насловена „ Мајка“, чиј автор е скулпторот Андреј Митевски. Како што вели тој, скулптурата низ својата естетика потенцира дека...

Ленд арт на Радика против изградбата на мали хидроцентрали

Едноставен ленд арт од камења, е поставен на брегот на реката Радика, во близина на селото Присојница, а посветен е на се почестото уништување на планинсите реки и водотеци, со...

Малиот битолски Монмартр чека пари од државата

Два дена ден пред почетокот на 38-то издание на „Малиот битолски Монмартр“, на сметката на детската ликовна колонија не пристигнал ниту денар од ветената поддршка од државата. Годинава од Националната...

ОЈО презема мерки за расчистување на случајот со Богоевски

Основното јавно обвинителство дало наредба на МВР да се направат проверки околу утврдување на идентитетот на таксистот кој наводно извршил снимање на разговорот на пратеникот Павле Богоевски како и да...