Текстот „ Патот на Баба Јага“ победи на конкурсот на Здружението на драматурзи и сценаристи

Драмскиот текст „ Патот на Баба Јага“ , на авторката Хана Корнети, победи на конкурсот за драмски текст , распишан од Здружението на драматурзи и сценаристи на Р. Македонија и...

Политиката, емоциите и темите станаа приоритет во медиумите, недостига книжевна критика

Без книжевна критика и свеста за нејзината улога во општество ние немаме јасна слика за современото книжевно творештво и контекстот во кое се создава, вели хрватскиот книжевен критичар Лука Остојиќ, ...

Несогласувања го стопираа проектот за обнова на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново

Во застој е проектот за обнова на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново, поради несогласувањата меѓу тимот од битолскиот Завод и музеј и стручна комисја од Националниот конзерваторски центар, како понатаму...

Испуштени работни места, мешање термини и губење година за конкурс-забелешки за Предлог законот за јавен интерес во културата 

Во Предлог законот за остварување јавен интерес во културата, нема ни 5 % од работните места што треба да влезат во новиот Колективен договор во подготовка, велат од библиотечната дејност....

Музејот на Македонија го изложи наследството на етничките заедници

Во Музејот на Македонија синоќа беше отворена изложбата  „Етнолошкото наследство на  етничките  заедници  во Македонија”, што е прва изложба во Музејот која интегрално го претставува културното наследство на етничките заедници...

„МАГИЧНА ВИОЛИНА“ – КОНЦЕРТ НА ВИРТУОЗОТ НА ВИОЛИНАТА ВАДИМ РЕПИН И МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Македонската филхармонија вечерва во 20 часот, ќе одржи симфониски концерт под наслов „Магична виолина“, на кој како солист ќе се претстави еден од најголемите виолинисти на денешнината, Вадим Репин од...

Вечерва по 350 пат „ Убавицата и ѕверот“ во Театарот за деца и младинци

На сцената на Театарот за деца и младинци, вечерва ќе биде одиграна најдолго изведуваната претставата во повоената историја на македонскиот театар. Се работи за „ Убавицата и ѕверот“, која се...

Објавен романот „Тврдина“ на Тијт Алексеев

Издавачката куќа „Готен“ го објави романот „Тврдина“ на естонскиот писател Тијт Алексеев. Романот, како што информираат од „Готен“ е вториот дел од трилогијата на овој писател за крстоносните војни. „Тврдина“...

Благој Веселинов награден со „Shooting stars award 2019“ на Берлинале

Актерот Благој Веселинов, за улогата во филмот „ Исцелител“, е награден со Shooting stars award, на претстојниот Меѓународен филмски фестивал во Берлин. Веселинов е меѓу десетте млади актерски таленти од...

Ѓорги Старделов : Горан Стефановски беше феномен со универзално значење

Петминутен аплауз за Горан Стефановски, амблемска фигура на македонската драматика. Вака заврши комеморацијата во Драмски театар, на која дојдоа  колеги, пријатели,  претставници на поширокото семејство, да му изразат почит  на...