Нова субвенција за решавање на проблемот со откупот на сливи

Министерството за земјоделство воведува нова субвенција за откупот на сливи. Откупувачите регистрирани за преработка на земјоделски производи и правните лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи  кои извршиле...

Шест и пол милиони евра за општините за инфраструктура и градинки

Општините ќе можат да аплицираат за 6,5 милиони евра за инфраструктурни проекти преку Проектот за подобрување на општински услуги. Јавниот повик ќе биде објавен во септември, а општините треба да...

Почна најголемиот штрајк во историјата на „Рајанер“

Пилотите на најголемиот европски нускобуџетен авионски превозник Рајанер почнаа денеска најголем штрајк во историјата на компанијата. Речиси 400 летови на Рајанер се откажани. Штрајкот би требало да трае 24 часа....

Крај на високите трошоци за брзите кредити

Ќе се намалат високите трошоци за брзите кредити кои ги издаваат финансиските друштва, но и една банка во земјава. Со законските измени кои ги изготви Министерството за финансии, вкупните годишни...

Финансии: Враќаме стари кредити, притискаме за капиталните инвестиции, а не се исклучува и ребаланс

Неколку дена откако опозицискаста ВМРО-ДМНЕ жестоко ја киритикува власта дека значајно го зголемува јавниот долг, денеска Министерството за финансии го возвраќа ударот. Велат, нивните претходници од 2008 до 2016 двојно...

Хигиеничарите најбарани за вработување

Хигиеничари на станбен и деловен простор е најбараната професија за вработување. Во бироата за вработување во земјава според нивните податоци се бараат 1.363 хигиеничари. Меѓу најбараните се и продавачите за...

За обештетување за косовските царини – мора доказ од Биро за судски вештачења

Нема да им биде лесно на земјоделците кои ќе решат да побараат обесштетување од државата за претрпените загуби од повисоките косовски царини. Иако од Владата неодамна ветија дека ќе најдат...

Половина милион евра е штетата од невремето во струмичко

Повеќе од половина милион евра е процената на штетата што ја направи невремето во струмичко на почетокот од јули. Најпогодена е индустриската пиперка, ајварка. Според проценките на комисијата формирана од...

Сомнителните случаи со конкурирање за државна помош да се расчистат, порачува Стопанската комора

Целосно да бидат расветлени сите сомнителни случаи, како што беа оние за кои јавноста алармираше дека компании на високи државни функционери конкурираа за добивање на државна парична помош. Стопанската комора...

Техничка грешка – причина за поништување на постапката за субвенции на авиопревозници

На три коверти во понудата, заборавиле да го напишат полното име на компанијата и адресата на фирмата, па поради тоа Министерството за труд веднаш ја отфрлило единствената понуда стигната на...