Македонија

Продолжува блокадата на патот кон депонијата Русино и во наредните 10 дена

Активистите остануваат на рампата на локалниот пат кој води до депонијата Русино и во следните десет дена.

Од Граѓанската иницијатива „Стоп Русино, чист воздух за Гостивар“ повторно ја воведоа забраната и за камионите на гостиварски Комуналец, затоа што деновиве депонијата гори, а ѓубрето не се затрупува.

Од Иницијативата велат, дека на Русино сега не се работи, иако Општината добро започнала во реализација на нивните барања.

Во меѓувреме се организираат информативни средби и јавни дебати за граѓаните да се изјаснат дали се за швајцарскиот модел, според кој Русино треба да стане санитарна депонија или за најбрзо затворање и дислокација.

Од Центарот за развој на полошки плански регион, појаснуваат дека за отворање и затворање на депонија треба соодветни протоколи и време. Блокадата на Русино започна на 2 август. Гостиварци се решија на ваков потег откако состојбата на депонијата стана алармантна во изминативе три месеца, која гореше отпадот, а граѓаните се жалеа на загаден воздух.

Сите се согласни во нивното барање, односно да се затвори ѓубриштето, кое со децении ги труе жителите на Гостивар и околината.

Данијела Петковска

© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани. Овој текст не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

Поврзани содржини

Владејачката ВМРО-ДПМНЕ ќе предложи нови кадровски решенија по одлуката на Таравари

Дејан Дејан

Врховниот суд ја укина пресудата со 3 години затвор за Васил Јованов, но Кривичниот ја наведе како отежителна околност при изрекувањето на 12 години затвор за прегазувањето на Фросина Кулакова

Дејан Дејан

Петрески: Трошокот за општеството е поголем од унгарски кредит, бидејќи каматната стапка ја плаќаат даночните обврзници

Дејан Дејан

Користиме колачиња на нашата веб-страна за да ви го дадеме најрелевантното искуство со запомнување на вашите преференции и повторни посети. Со кликнување на „Прифати“, вие се согласувате да се користат колачиња. Прифати Прочитај повеќе