Локалниот агро-пазарот последниве години е статичен и не се менува. Она што се нуди од струмичките производители е палета на градинарски производи што се потпира повеќе на традиција отколку на реална проценка на потребите и условите за производство. Агроекспертите тука ги гледаат и дел од проблемите на пласман, бидејќи земјоделците не се интересираат за тековите во агросекторот.
Ивановски смета дека пристапот кон земјоделското производство мора да се промени и да не се сади по инерција туку со план во кој клучно ќе биде да се произведе квалитетно поризводство а не максимални количини.
И покрај високите цени на зеленчукот последниве години, земјоделците од струмичко не се задоволни од ситуацијата во која се наоѓаат и полека се откажуваат од обработка на нивите. Се проценува дека третина од плодната почна во регионот е необработена.
Сузана Мицева