Гигантот за брза храна Мекдоналдс се чини дека повеќе се фокусира на децата во земјите со пониски и средни приходи, покажа анализата на маркетингот на социјалните мрежи на франшизата.
Списанието за отворен пристап BMJ Nutrition Prevention & Health, објави студија во која предупредува дека како што рекламирањето на социјалните мрежи од компаниите за брза храна како Мекдоналдс се зголемува на глобално ниво, така ќе се зголемува и изложеноста на лошата исхрана и негативните здравствени резултати.
Мекдоналдс, најголемата компанија за брза храна во светот, има над 14.000 ресторани во САД и скоро 22.000 надвор од САД.
Студијата анализирала маркетиншки објави на профилот на Мекдоналдс на Инстаграм во 15 земји каде што работи: САД, Австралија, Англија, Канада, Обединетите арапски емирати, Португалија и Панама, Романија, Либан, Малезија, Бразил и Јужна Африка, Индонезија, Египет и Индија.
Тие 15 профили одржувале вкупно 10 милиони следбеници и генерирале 3,9 милиони лајкови, 164.816 коментари и 38,2 милиони прегледи на видеа.
Од 849 маркетиншки објави што беа анализирани, Мекдоналдс објави 154 проценти повеќе објави во земјите со пониски среден приход отколку во оние со повисоки приходи, или во просек 108 објави во споредба со 43 во текот на четири месеци, период на мониторинг кој започна во април 2020 година.
Трите земји со понизок среден приход имаа повеќе работни места (324) од петте земји со висок среден приход (227) и седумте земји со високи приходи (298).
„Цената е клучна компонента на маркетинг миксот и често се користи за да им помогне на потрошувачите да купуваат, особено кај заедниците со пониски приходи кои можат да ја користат цената како точка на одлучување“, забележува студијата.
Со оглед на влијанието на брзата храна врз исхраната и негативните здравствени резултати, меѓународниот раст на компаниите за брза храна може „да го влоши двојниот здравствен и економски товар на заразните и незаразните болести“, предупредува студијата.
Рекламите за брза храна играат влијателна улога во убедувањето на поединците да консумираат брза храна, особено преку ликовите на брендовите што им се продаваат на децата.
Рекламите на социјалните мрежи се нова област на загриженост, при што податоците покажуваат дека поголемиот дел од рекламите за храна и пијалоци на платформи како Инстаграм имаат тенденција да бидат за енергетски густи и нутритивно сиромашни производи.
Авторите на трудот заклучуваат велејќи дека постои зголемена потреба да се „разреши глобализацијата на маркетингот на храна и пијалоци во земјите во развој кои може да доживеат поголем товар од лошата исхрана, дебелината и сродните болести.
Иако студијата е набљудувачка, таа додава на растечката литература за тоа како компаниите за брза храна непропорционално ги таргетираат децата и младите адолесценти и ја нагласува можната врска помеѓу техниките за маркетинг насочени кон децата на социјалните медиуми и земјите со пониски приходи.
„Ова е важна и навремена анализа, бидејќи почнуваме да добиваме увид во „целосистемските“ детерминанти на изборот на храна, кои вклучуваат производство на храна, снабдување со храна и животната средина со храна“, рече Сумантра Реј, извршен директор на глобалниот центар за исхрана и здравје.
„Рекламирањето и пораките за јавно здравје можат да ги модифицираат сите овие фактори, особено прехранбената средина, што пак може да влијае и да ги промени шемите на исхраната.Оваа студија нуди рани, но клучни сознанија за влијанието на рекламирањето, релативно занемарена област на нутриционистички истражувања.“