Свет

Во Италија спроведена уште една студија за Ковид-19

Студија со мал обем која италијански истражувачи ја спровеле во една болница во Милано, покажа дека кај пациентите кои биле тестирани за коронавирусот во мај, имало помала количина на честички на вирусот од оние тестирани еден месец претходно.

Во теориите кои истражувачите ги понудиле како објаснување за пониското ниво на таканареченото вирусно оптоварување вклучува и онаа според која изложеноста на пациентите на вирусот може да се намали со мерки за изолација, но студијата не содржи докази за поддршка на оваа теза.

Врз основа на анализа на 200 брисеви, од кои едната половина е земена од пациенти лекувани во април, а другата во мај, истражувачите заклучија дека симптомите во првата група на пациенти биле потешки и оти на повисок процент пациенти им била неопходна хоспитализација и интензивна нега.

Вирусното оптоварување било слично и кај мажите и кај жените, но поизразено кај пациенти на возраст од 60 години и постари, како и кај оние со тешки форми на СОВИД-19, и иако теоретски е можно вирусот да мутирал, молекуларните податоци не содржат доказ за тоа.

Другите можни објаснувања за пониското вирусно оптоварување во мај вклучуваат поголемо масовно спроведување на физичко растојание и други превентивни, како и хигиенски мерки, повисока температура на воздухот и помал степен на загадување на воздухот, тврдат авторите на студијата.

© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани. Овој текст не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

Поврзани содржини

ММФ: Тензиите во светската трговија се закануваат на глобалниот економски раст

Дејан Дејан

Дванаесет американски држави ја тужат администрацијата на Трамп за царините

Дејан Дејан

ММФ: Царините на Трамп ќе донесат поголема неизвесност од периодот на пандемијата

Дејан Дејан

Користиме колачиња на нашата веб-страна за да ви го дадеме најрелевантното искуство со запомнување на вашите преференции и повторни посети. Со кликнување на „Прифати“, вие се согласувате да се користат колачиња. Прифати Прочитај повеќе