Велика Британија отвора трговски преговори со ЕУ

Велика Британија денеска ги објави своите првични позиции за трговските преговори со Европската унија, заканувајќи се дека ќе ги прекине преговорите доколку не се постигне напредок во рок од четири месеци.

Двете страни се на добар пат за тешката прва рунда разговори, која започнува в понеделник и кога треба да ги помират новите односи, откако Велика Британија ќе ја напушти ЕУ.

И Велика Британија и ЕУ велат дека сакаат договор за слободна трговија, но имаат многу различни ставови за тоа како треба да се следи и што претставува конкуренција помеѓу нивните две економии.

Британската влада   ја отфрли можноста за почитување на регулативите на ЕУ, што би сакала Унијата, во замена за поволен договор за слободна трговија.

„Владата нема да преговара за какви било аранжмани во кои Велика Британија не би имала никаква контрола врз своите закони и нејзиниот политички живот“, се вели во денеска објавен документ на Владата на Велика Британија за преговори со ЕУ.

Британскиот документ беше објавен два дена откако Европската унија ги усвои своите преговарачки позиции за сложени преговори што започнуваат в понеделник.

Велика Британија се закани дека може да се повлече од преговорите за ЕУ ​​веќе во јуни што треба да траат до крајот на годината доколку не постои сериозна перспектива за договор. Британската влада изрази надеж дека „главните црти на договорот“ ќе бидат утврдени до јуни.

„Ако тоа не се случи, Владата треба да одлучи дали вниманието на Велика Британија треба да се оддалечи од преговорите“ и да се фокусира на продолжување на подготовките за напуштање на ЕУ без договор на 31 декември.

ЕУ верува дека доколку двете страни се договорат, ЕУ мора да се согласи да ги следи своите правила во областа на државната помош за заштита на животната средина и да им овозможи на европските рибарски бродови пристап до британските води.

Велика Британија се обидува да се повлече од регулативите на ЕУ за да може да склучи нови трговски договори ширум светот и да ја зајакне економијата на Велика Британија.

– Во обид да постигнеме договор, нема да тргуваме со нашиот суверенитет, рече Мајкл Гов, министер задолжен за подготовка на Брегзит во Долниот дом на Парламентот.

Велика Британија ја напушти ЕУ на 31 јануари, но останува обврзана со регулативите на ЕУ до крајот на транзицискиот период на 31 декември.

Објавено на
© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ