ОН: Околу 1,7 милиони луѓе заразени со ХИВ во 2018 година

Околу 1,7 милиони луѓе се заразиле со ХИВ во 2018 година. Тоа претставува намалување од 16 отсто во споредба со 2010 година. Намалувањето се должи на ефективните мерки во Источна и Јужна Африка, се наведува во извештајот на ОН.

Според податоците во Јужна Африка, бројот на нови случаи на СИДА е намален за повеќе од 50 проценти. Во исто време, постои алармантно зголемување од околу 29 отсто во Источна Европа и Централна Азија, како и на Блискиот Исток, Северна Африка и Латинска Америка.

– Најзасегнати се младите на возраст од 14 до 24 години и тоа е неприфатливо по толку години мобилизација и борба, вели Кристин Кафандо, претставник на невладина организација.Исто така, пораст бележи и бројот на лица кои биле подложени на третман, така што минатата година тој број изнесува 23 милиони од вкупно 38 милиони луѓе кои го имаат вирусот. Речиси 770.000 луѓе починаа.

Објавено на
© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ