Немаат симптоми, но се чекаат резултатите за 14 лекари од болницата во Козле кои биле во контакт со заболениот пациент од Тетово

Тројца излекувани пациенти, но и тројца починати до сега, соопшти Министерот за здравство Венко Филипче. Во добра здравствена состојба е и 4-годишното девојче во Штип.

„Сабота и Недела од 16 до 05 часoт се забранува движењето на граѓаните е мерка која што е единствено  дава резултати. Единствено нешто што става крај на ширењето на вирусот,“ порача Филипче

Во наредната недела ќе бидеме подготвени и за мобилното тестирање и тоа во подрчаја и градови во кои сметаме дека е потребно. Добивме одгoвор и од норвешката влада за донацијaта на респираторните системи. Во текот на нередната недела треба да пристигнат 500, 000 маски и 20, 000 тестови.

Во наредните ден-два ќе се тестираат и граќанитек ои се затекнаа во околината на Дебар и ќе бидат пуштени во градовите каде што живеат.

Прашања од медиумите:

1.Каде се бил третиран заболениот пациент од Тетово за кого знаеме дека престојувал во заводот во Козле ?

  • Пациентот престојувал две недели, но бил неподвижен и имал само една посета. По, испуштањето од болницата бил тестиран и упатен на инфкетивната  клиника. Многу мал број на пациенти. 14 здравствени работници и 4 ца паиенти се тсетирани без симптоми се, одговори Филипче

2. После кумановскиот имаме и тетовски случај. Дали се размислува да се воведат тријажни центри, бидејчи опасноста е голема.

  • Овој пациент е позитивен по првиот тест. По однос на тријажата зекоја здравствена институција е задолежан да обезбеди патека за вакви сомнителни пациенти. соодветен терк треба да имаат, но и проверка и анализа. Фебрилност е алерт, знак дека треба да постапт со внимание на таквите пациенти. Тоа важи  иза болницата за деца во Козле, одгвори Филипче

3. Бил и на Гастро клиниката, но и каков е тестот на неговите блиски.

  • На десетина членови на неговото семејство се вршат проверки, но сите резултати до сега се асимптоматски, одговри Филипче

 

Објавено на
© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ