Месечно буџетот на ПИОМ е краток за 2 милијарди денари

Според податоците кои што ги објавува Министерстовото за финансии на својата интернет страница за првите десет месеци од оваа година дупката на државниот пензиски фонд е 19,44 милијарди денари односно 315 милиони евра.

Односно просечно месечно буџетот на ПИОМ е краток за 2 милијарди денари, односно околу 32,4 милиони евра, кои се покриваат со пари од државниот буџет.

Сите приходи што државата ги инкасирала од акцизи завршиле во полнење на дупката што ја генерира државниот фонд за пензиско осугурвање на македонија.

Пензиите ги јадат сите приходи од акциза што ги собира државата. За првите десет месеци годинава од државниот буџет е покриена дупка од 315 милиони евра за пензиите на пензионерите.

Објавено на
© 2020 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ