Ленд арт против загадувањето на Дебарско езеро

Ленд арт, насловен „Езеро или пластика“, а посветен на загадувањето со пластични шишиња на Дебарско езеро, е изработен на неговиот брег.

  • Секоја година помеѓу 40 и 60 илјади пластични шишиња се слеваат во водите на Дебарското езеро. Овој проблем секогаш е актуелен напролет кога високите водостои на реките и потоците во Дебарско-реканскиот регион носат огромни количини пластичен отпад во езерскиот басен, велат од незивисната уметничка сцена.   Интервенцијата се наоѓа на брегот на Дебарското езеро во близина на селото Косоврасти. Ленд артот е со димензија 8 х 3 метри, и е изработен од камен и мешани материјали.
  • Идејата на овој ленд арт е да укаже на потребата од регулирање на собирањето отпад и намалувањето на езерото, кое иако има квалитетна вода сепак е преполно со механички отпад каде доминираат пластичните шишиња и друг пловечки пластичен отпад, дополнуваат од независната сцена. Ленд артот е дело на ликовниот уметник Адем Сулејманоски и е дел од серијата ленд артови со еколошка тематика кои авторот ќе ги работи оваа пролет во рамки на проектот „ Лeнд арт и креативни акции врз оштетена инфраструктура“. Проектот е финансиски поддржан од Фондацијата Отворено општество – Македонија.
Објавено на
© 2019 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ

Култура

Сликарот Мице Јанкуловски  доби „ Лоренцо Ил Мањифико“, за животно дело од Меѓународното биенале  на современа уметност во Фиренца

Мултимедијалниот уметник и директор на Галеријата Остен,  Мице Јанкуловски, е добитник на наградата „Лоренцо Ил...