Конференција на МАНУ за кризата на идејата за Европа

Случувањата во Европа по Брегзит, растот на глобалната и миграциската криза,  климатските промени кои резултираа со природни катастрофи го отворија прашањето дали идејата за Европа е во криза.

Постојат две идеи за да се надмине ваквата криза смета академик Камбовски. 

Европа може да излезе од оваа криза и да се развива понатаму како конфедерација на националните држави со задржување на важноста на нациите значи како заедница на нациите. А втората идеја која очекувам да биде предмет овие денови, а која јас посебно ја нагласив во своето обраќање е дека таа може да излезе од оваа криза ако условно да речам како федерација на граѓаните на Европа односно на Европската Унија – оцени академик Владо Камбовски.

Се смета дека причина за кризата на идејата за Европа во најголем број случаи е токму национализмот.

Клучното прашање е зошто го имаме феноменот на национализмот токму денес, смета полскиот професор и академик Јозеф Нижник.

Се разбира најлесниот и веројатно коректен одговор е дека е резултат на глобализацијата и потребата за колективен идентитет. Националниот идентитет кој е многу природен и неизбежен. Глобализацијата секако е еден вид закана за националниот идентитет. Национализмот сам по себе во голема мера е европеизиран и она што во моментов ни треба е да се национализира самата Европа и тоа во поинаква смисла од онаа во која го сфаќаме национализмот – подвлече Јозеф Нижник од полската академија на науките.

Впрочем кризата за идејата за Европа може да се разгледува и како криза во современата состојба на духот во време на доминација на мултикултурализмот и глобализацијата како општи светски феномени.

Во рамките на тридневната конференција „Кризата на идејата за Европа“ која се одржува во МАНУ ќе земат учество повеќе домашни и странски научници.

Нина Стефанова

Објавено на
© 2019 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ

Вести

„Медена земја“ од четврток ќе се прикажува во Прилеп Наградуваниот макеонски документарен филм „Медена земја“...