КОД: Дрисла повторно на суд, управни судии не „откриле“ невалидно полномоштво

Во последниот судски процес пред управните судови, застапниците на Шолц АГ користеле невалидно полномоштво од поранешен директот за да ја добијат Дрисла, тврдат за КОД адвокатите на ФЛЦ Амбиенте која во моментот управува со скопската депонија. Поради тоа е отворена и нова судска постапка, иако градот беше речиси пред избор на нов партнер за Дрисла. Веќе 7 години траат постапките за Дрисла, а главни конкуренти се италијанската Амбиенте и германски Шолц.

Во Вишиот Управен суд потврдија дека вонреден правен лек за поништување на правосилна пресуда е добиена од застапникот на Амбиенте. Околу 9 месеци е таму и многу скоро треба да се одлучи по тоа барање, кое го поднел адвокатот на Амбиенте, поранешниот државен обвинител а сега адвокат Љупчо Шврговски. Тврди дека фирмата Шолц АГ е избришана од регистар во градот Есинген и дека таа непостоечка фирма е застапувана со невалидно полномоштво.

Полномоштвото првпат било употребено во постапката пред Управен суд. Трите управни судијки Рамије Абдурахими Цара, која претседавала со советот, Снежана Трповска и Исмета Амет не откриле дека има германско полномоштво од управител кој со години не е тоа и од фирма која 4 години не постои како посебна фирма во Есинген. Судијките не го откриле тоа. Утврдиле дека Амбиенте не исполнувал повеќе услови од повикот за избор на партнер на Дрисла. Амбиенте била формирана два дена пред крајниот рок за поднесување на понуди на тендерот. Овие информации постојано беа објавувани и во јавноста, а судот наведува и дека:

Пресуда У-6 бр. 186/2017 на Управен суд:

избраниот Конзорциум од Италија го исполнил условот-способност за вршење на професионална дејност, само врз основа на фактот што е регистрирано за дејност која е предмет на јавниот повик, без да истото се докажало во вршење на дејноста за кое е регистрирано. Конзорциумот предводен од Амбиенте и УниЕко не ги исполнува и условите за економската и финансиската состојба од тендерската документација, каде се бара кандидатот да докаже дека во последните 5 години, остварил добивка од најмалку 20 милиони евра, или вкупен годишен промет од најмалку 250 милиони евра.

Откако сето ова го навеле во пресудата управните судијки пресудиле и во корист на тужителот фирмата Шолц АГ,  го прогласиле за победник на тендерот и му наложиле на град Скопје да го раскине договорот со Амбиенте и да потпише нов со Шолц АГ.

Адвокатката Слаѓана Цибрева чие полномоштво го оспоруваат од Амбиенте, во телефонски разговор ни кажа дека новото барање да се поништи одлуката која е во нивна корист не е поткрепена со докази. Шолц АГ според Цибрева постоел, а постои и сега, но како дел од холдинг. Во 2014-та кога Шолц АГ е купен од кинеската компанија Чихо енвајрментал груп се преобразува во Шолц Холдинг. Тогаш од книгите е избришан и управителот Барт потписник на полномоштвото на Цибрева кое сега е обжалено од Амбиенте и прикажано како измама. Постојано се менуваат управители, а фирмите ја менуваат формата, ни објасни адвокатката Цибрева која ни го пренесе чудењето на германската фирма која се прашувале како со години може да трае една судска постапка.

Цибрева објаснува дека Шолц АГ само извршило преобразба на правната форма од акционерско друштво во холдинг. Тоа според неа нема никаква врска со слабите перформанси на Амбиенте поради кои треба италијаните да ја изгубат Дрисла. Немале ниту доволно финансии да учествуваат на тендерот, а Амбиенте била нова фирма, тврди Цибрева,

Во вечерашната емисија КОД и причините зошто сите се борат за профитот од скопското ѓубре, како и истражување кои концесии на плажи во Струга и Охрид со години се истечени, а никој ништо не презема.

Код е вечерва на ТВ Телма во 19:15.

 

Објавено на
© 2019 Телевизија Телма. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Телевизија Телма.

Последни објави во КОД

КОД: Кои градови и кои скопски села се жаришта на организираниот криминал во Македонија според меѓународни извештаи

Најголемите жаришта на организираниот криминал во државата се покрај главниот град Скопје, Тетово, Куманово, Велес, Штип и Кочани. Ова го тврди извештајот на Глобалната иницијатива кој е објавен на крајот...

КОД на Телма: Колку се издвојува за кириите и канцелариите на поранешните претседатели

Поранешните претседатели сами ги бираат канцелариите откако ќе им заврши функцијата и договорите се потпишуваат без тендер. Во вечерашното издание на КОД истражување колку се издвојува за кириите и канцелариите...

КОД: Финзи на Крпач избришана од регистарот, а преку неа се испрани 2,3 милиони евра

Речиси три години трае предистрагата за смртта на Коста Крпач, управител на фирмата Финзи и сведок на СЈО во повеќе истраги за финансиски криминал. Досега телефонот на застреланиот не е...

КОД : Девет години од исчезнувањето на две 5-годишни деца во кумановски Средорек

Во Средорек, маалото меѓу двете мали реки Липковка и Којнарка населено со главно ромска популација не донесоа двете слики кои се уште стојат на сајтот на МВР во делот Потраги....

КОД открива кои се луѓето од тајната служба и како по сведочењата УБК е клучниот виновник за организацијата на „Крвавиот четврток“

Во јули 2010, Цветанов поднесува оставка, а речиси истовремено владата го разрешува. Како в.д. директор е назначен Атанасовски. Има 26 години. За целото директорување, институцијата  не отвори покрупен случај, а...