Медицинските тимови ќе прават теренска вакцинација во училиштата како одговор на епидемијата на сипаници

Медицински персонал од здравствените домови во земјата утре ќе тргне по училиштата и теренски ќе вакцинира. Ова го одлучиле во Министерството за образование како одговор на епидемијата на морбили која...

Грција не се откажува од тезата за Македонија создадена од Тито

Нов импусл со стари тези. Вака може да се опише моменталниот однос на официјална Грција кон земјава. И покрај поместувањата кои се прават во релациите меѓу двете земји по Договорот...

Дилеми околу видеото на фејсбук страницата “Другата страна на политиката”

Ова е дел од двеминутното видео, наречено Ексклузивно интервју, што го објави фејсбук страницата Другата страна на политиката. Го претставија како потрага по „човекот, а не политичарот во претседателските кандидати“,...

ДИК поднесе преставка до Судскиот Совет за ненадлежното постапување на Основниот Суд 2

Државната изборна комисија по поднесената жалба до Апелација поднесе и преставка до Судскиот Совет поради Решението на Основниот суд Скопје 2, со кое и се наложува на ДИК веднаш да...

Алкалоид ја проширува програмата за практикантство и со средните училишта

По успешната имплементација на програмите за практиканство со четири факултети при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, „Алкалоид АД Скопје“одлучи соработката од овој вид да ја прошири и со средните училишта....

Од утре вакцинирање на терен

Од утре медицински мобилни тимови ќе започнат вакцинирање на терен, информираше пред малку министерот за образование Арб Адеми. Тие дополнително ќе се договараат со Министерството за здравство што понатаму бидејќи...

Сто и дваесет авиокомпании со забрана за летање во ЕУ

Европската Комисија ја објави најновата црна листа на забранети авиокомпании, вкупно 120 се засегнати, меѓу нив една европска компанија. ЕК редовно го обновува списокот на забранети авионски компании во рамките...

„Монструм“ одложен за 6 мај

Предметот „Монструм“ на Специјалното јавно обвинителство е одложен за 6 мај, во 10 часот, бидејќи на денешното рочиште службено отсутен беше претседателот на судечкиот совет, судијата Огнен Ставрев. Како што...

Петти мај ќе биде Ден на македонскиот јазик, од ДПМ сметаат дека тоа не е доволно

Гестот на владата да востанови Ден на македонскиот јазик е убав, вели претседателката на ДПМ. Но според неа, грижата и негувањето на македонскиот јазик треба да биде секојдневно. Ниту еден...

Репортери без граници: Северна Македонија на 95-то место според индексот за слобода на медиумите

Северна Македонија е на 95-то место, според последниот светски индекс за слободата на медиумите на Репортери без граници (РСФ), скокајќи 14 места во однос на претходниот извештај за 2017 година....