Почина Павлина Апостолова-Богданова, првенка на Македонската опера и балет

Почина Павлина Апостолова-Богданова (1927-2018), првенка на Македонската опера и балет и една од основоположниците на Македонската опера и балет. Првенката на Македонската опера Павлина Апостолова, беше една од првата генерација оперски...

Пармаковска: Недостигаат сочувство и толеранција меѓу луѓето

Романот „ Одбројување“, е крик против зарѓаните вредности во општеството, изјави по повод добивањето на наградата „ Роман на годината“ за 2017, лауреатката Фросина Пармаковска. Според неа, недостатокот на сочувство...

Лордан Зафрановиќ: Демократизацијата на Балканот не го даде потребното

Демократизацијата на државите од Балканот не создаде почит кон различното мислење, вели во интервју за Телма, големиот  хрватски режисер Лордан Зафрановиќ. Во 1991 година тој беше прогонет од родната земја...

Малиот битолски Монмартр остана без депото каде беа сместени најдобите детски цртежи

Малиот битолски Монмартр остана без депото каде со години наназад беа сместени најдобите детски цртежи создавани повеќе од три децении од младите ликовни творци од целиот свет на оваа ликовна...

Потребна е постојана подготвеност за борба со цензурата

Последниот пример за цензура на домашната уметничка сцена, е од 2012 година. Билбордот на уметничкиот двоец ОПА, на кој се рекламираше детергент за длабинско чистење, како сатирично – ироничен коментар...

Министерството за култура ги поништи резултатите од ланскиот конкурс за откуп на класични дела, од СОКОМ бараат прифаќање  на резултатите

Поради административни пропусти во спроведувањето, Министерството за култура го поништи објавениот конкурс за откуп на дела од класичната музика, распишан минатата година. За објавените , па повлечени резултати од конкурсот,...

Сашко Коцев: Светскиот ден на театарот повод за симнување на маските

Политиката може да биде театар со своите бројни задкулисни игри, но театарот не смее да се претвори во политика, зашто играта е отворена, вели во  македонската порака по повод Светскиот...

„СКОПЈЕ – ГРАДОТ НА СОЛИДАРНОСТА“ нов проект на МСУ И МЦК

Фактот дека голем број полски уметници и архитекти придонеле за Музејот на современа уметност и секако совршениот избор на неговата локација во градот, беше причина за повторно промислување и истражување,...

Проблемите во демократијата низ премиерна изведба во МКЦ

  Ова е само една од седумте сцени во претставата „ Против демократијата“, која режисерката Дејана Николовска ја направи, базирајќи ја на третиот дел од многу поставуваната и наградувана трилогијата ...

Отворена изложбата „Париски сигнатури“

Во рамките на одбележувањето на Франкофонијата во Македонија и 25 години од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу двете земји во галеријата „АКАНТУС“  беше отворена изложбата „ПАРИСКИ СИГНАТУРИ“. Во поставката се...