Александар Поповски: Да престанат поделбите и да преовлада разумот!

Да престанат поделбите во земјава и да преовлада разумот, вели во интервју за Телма, режисерот Александар Поповски, по повод гостувањето на Скопско лето со претставата „ Ричард Трети“, во продукција...

Промовирани и наградени идејни решенија за салата во Железничка зграда

Иван Џијановски е станар во Железничка зграда од нејзината изградба пред 70 години. Тој памети дека до земјотресот во 1963 година, сите станари живееле како едно семејство, но и дека...

Изложба на Адем Кастрати

Живот полн со страдања во време на немаштија и војни, идиличните претстави на родниот крај, запаметен од годините на детството, животот со семејството и незаборавните бои и мириси кои што...

„Градот Убав“ – прва галерија на отворено за урбана и графити уметност во Скопје

Бунтовниот дух на уличната уметност и градските власти конечно постигнаа договор со една цел разубавување на празниот јавен простор доближувајќи ја урбаната култура до поголем број луѓе.  Налик на подземните...

„ДЕБАТА ЗА ЕВРОПА“

Во отворена размена на идеи во рамките на тридневниот настан„Дебата за Европа“ кој годинава се одржа во Скопје беа загатнати прашања поврзани со можните влијанија на „Уметноста и културата во...

Комеморација за академик Матевски

Матеја Матевски е поет кој направи огромен исчекор во осовременувањето на македонскиот поетски јазик, во изострувањето на неговиот сензибилитет, во откривањето на неговите скриени можности. Неговото творештво и понатаму продолжува...

Заробениот јавен простор може да се ослободи со проекти од Венециското биенале

Да се препознае и ослободи заробениот јавен простор во централното градско подрачје кое со проектот „Скопје 2014“ беше уништено и да се врати на граѓаните е фокусот  на проектот со...

Асаф Адеми: Секаде каде што ќе се открие криминал, ќе соработуваме со СЈО

Во разоткривањето на криминалот во Министерството за култура ќе биде вклучено СЈО. Ова го изјави новиот министер за култура, Асаф Адеми во врска со објавените извештаи од Државниот завод за...

Неповолни финансиски извештаи за Министерството за култура

Државниот завод за ревизија тврди дека Министертсвото за култура не ги прикажало реално и објективно  финансиските извештаи за 2016 година. Не е донесен интерен акт за начинот на користење на...

На новиот министер за култура му треба време за да се запознае со состојбите

На новиот министер за култура, Асаф Адеми ,  кој денеска ја презема функцијата од неговиот претходник, Роберт Алаѓозовски,  му треба време, како што рече, за да се запознае со состојбите...