Проветрување во установите од културата со нови имиња за директори

Проветрување во установите од културата. Вака на прв поглед изгледа листата со 22-ца нови директори , кои добија решенија од министерот Асаф Адеми, за управување со установите во следниве 4...

Со блокирана сметка Турскиот театар ја започнува новата сезона

Фрлени во базен , со врзани раце и нозе, а треба да испливаме. Вака новиот директор на Турскиот театар, Ердоан Максут, ја коментира блокираната сметка на установата од март годинава,...

Ева Богоевска ќе одржи солистички концерт во Американската катедрала во Париз

Македонската виолинистка Ева Богоевска денеска ќе одржи солистички концерт во Американската катедрала во Париз, која е реномирана адреса специјализирана за настапи на класична музика. Таа ќе биде придружувана од македонската...

МВР зaпочна предистражна постапка за злоупотреби и незаконско работење во МНТ

МВР започна предистражна постапка за незаконско работење и злоупотреби во МНТ, за периодот 2015 – 2018 година, кога директор на театарот беше режисерот Дејан Пројковски и негов наследник, в.д. директорот...

Конкурсите завршија, а назначувања на директори во јавните установи од културата уште нема

Бура од незадоволство во дел од театрите и во други јавни установи од културата, во врска со пролонгирањето на резултатите за избор на директори со полн мандат. Министерството за култура...

Последна почит за Арета Френклин

Илјадници луѓе денеска и утре ќе можат да и оддадат почит на кралицата на сол музиката Арета Френклин во Музејот на афроамериканската историја во Детроит. Таа почина од рак на...

Книжевниот превод се помалку вреднуван од државните институции

Книжевниот превод се помалку вреднуван и ценет од државните институции, посочија на 47 -та Меѓународна средба на книжевни преведувачи која се одржа во манастирскиот комплекс во тетовски Лешок. Велат дека...

Загајевски: Уметноста може да ги промени нештата на подолги патеки

Никогаш не го криев моето спротиставување кон национализмот, неонацизмот и расизмот, застрашувачи феномени, за кои бев убеден дека се минато. Живееме во опасни времиња и овие нешта се враќаат повторно...

Соработници на Универзална сала го обвинуваат директорот за кражба на интелектуална сопственост

Кражба на интелектуална сопственост! Вака група културни работници кои се соработници на Универзална сала , ја оценуваат одлуката на новиот директор , наместо тие , кои превземале одредени пред организациски...

Ленче Здравкин и Омер Калаши годинешни добитници на наградата Мајка Тереза

Ленче Здравкин, активистка и хуманитарка од Велес и Омер Калеши, ликовен уметник со светска кариера и со потекло од Кичевско, се годинашни добитници на државната награда „Мајка Тереза“. Наградата се...