Изложба на Адем Кастрати

Живот полн со страдања во време на немаштија и војни, идиличните претстави на родниот крај, запаметен од годините на детството, животот со семејството и незаборавните бои и мириси кои што...

„Градот Убав“ – прва галерија на отворено за урбана и графити уметност во Скопје

Бунтовниот дух на уличната уметност и градските власти конечно постигнаа договор со една цел разубавување на празниот јавен простор доближувајќи ја урбаната култура до поголем број луѓе.  Налик на подземните...

„ДЕБАТА ЗА ЕВРОПА“

Во отворена размена на идеи во рамките на тридневниот настан„Дебата за Европа“ кој годинава се одржа во Скопје беа загатнати прашања поврзани со можните влијанија на „Уметноста и културата во...

Комеморација за академик Матевски

Матеја Матевски е поет кој направи огромен исчекор во осовременувањето на македонскиот поетски јазик, во изострувањето на неговиот сензибилитет, во откривањето на неговите скриени можности. Неговото творештво и понатаму продолжува...

Заробениот јавен простор може да се ослободи со проекти од Венециското биенале

Да се препознае и ослободи заробениот јавен простор во централното градско подрачје кое со проектот „Скопје 2014“ беше уништено и да се врати на граѓаните е фокусот  на проектот со...

Асаф Адеми: Секаде каде што ќе се открие криминал, ќе соработуваме со СЈО

Во разоткривањето на криминалот во Министерството за култура ќе биде вклучено СЈО. Ова го изјави новиот министер за култура, Асаф Адеми во врска со објавените извештаи од Државниот завод за...

Неповолни финансиски извештаи за Министерството за култура

Државниот завод за ревизија тврди дека Министертсвото за култура не ги прикажало реално и објективно  финансиските извештаи за 2016 година. Не е донесен интерен акт за начинот на користење на...

На новиот министер за култура му треба време за да се запознае со состојбите

На новиот министер за култура, Асаф Адеми ,  кој денеска ја презема функцијата од неговиот претходник, Роберт Алаѓозовски,  му треба време, како што рече, за да се запознае со состојбите...

Композиторите чии дела не поминаа како победнички на конкурсот, ќе го тужат Министерството за култура

По два претходни налози од Државниот управен инспекторат, 15 композитори, што се најдоа на листата предложени од комисијата за откуп на дела, ги добија решенијата за поништување на ланскиот конкурс,...

Унковски : Не гледам драматичен исчекор напред во културата

Сеуште не гледам драматичен исчекор во културата и во другите области, што е потребен, за кој ние, учесниците во Шарената револуција бевме спремни, вели Слободан Унковски во интервју за Телма,...