Владата ќе бара нов инвеститор доколку Веибо се откаже од работење во Македонија

Владата не може да дава плати во приватни фирми, но сепак ќе се заземе за решавање на проблемот што го имаат вработените во Веибо Груп од Крива Паланка кои повеќе...

Биткоинот одново ја надмина вредноста од 10.000 долари

Најпопуларната крипто валута во светот - биткоинот, одново ја надмина психолошката бариера од 10.000 долари, што претставува нејзино прво надминување на тоа ниво по повеќе од две недели. На КоинМаркетКап...

Напади на грчки хакери врз турски банки

Грчка хакерска група соопшти дека извршила напади врз водечките турски банки и врз една консултантска компанија од сферата на одбраната. Во соопштението објавено на социјалните мрежи, групата наведува дека нападите...

Светската финансиска елита на меѓународна конференција во Скопје

Македонија денеска е домаќин на меѓународна конференција на која ќе присуствуваат еминентни личности чие мислење е значајно за светските финансиски текови. Меѓу нив се Беноа Кере, еден од шесте постојани членови...

ЕБОР со нова стратегија за значајна поддршка на Македонија

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, заедно со вицепремиерот задолжен за економски прашања и координација со економските ресори Кочо Анѓушев, имаа средба со делегација на Европската банка за...

Владата најавува 8 инвестиции, ВМРО-ДПМНЕ вели – 4 се наши

Само во последниве два месеци, откако ја претставивме програмата за раст, без да потрошиме ни денар, имаме осум нови инвестиции во зоните, вредни над 73 милиони евра, а ќе отворат...

Анѓушев: За два месеца осум нови иневстици во ТИРЗ, вредни 75 милиони евра

Во последните два месеци по претставувањето на Програмата на Владата за економски раст има нови осум инвестиции во ТИРЗ во вкупна вредност од 73,5 милиони евра што ќе отворат 1.570...

Кои јавни набавки мирисаат на корупција ќе алармираат црвени знаменца

  Преку електронски систем ќе се одредува кои јавни набавки ќе се контролираат, сите нема да бидат ставани под лупа. Црвени знаменца вградени во системот ќе алармираат кои зделки се...

Продис ќе плати пенали од 156 840 евра

Фармацевтската компанија Продис на државата ќе и плати 156 840 евра оштета поради неисполнети обврски од договорот за инвестирање во ТИРЗ Скопје.Продис имал обврска за една година да вработи 100...

Бизнисот ќе преземе административци, но под кои услови?

Идејата на Владата, приватниот сектор да го преземе вишокот вработени во администрацијата, за бизнисмените е добра во теорија, но тешка за реализација. Сметаат дека потребите на компаниите се далеку покомплексни...