Нормираниот учинок, спорен за Уставниот суд

Синдикатите се задоволни од одлуката на Уставниот суд да поведе постапка за оценување на уставноста на членот 2 во делот на нормиран учинок од законот за минимална плата. Иницијативата што...

Исплатена октомвриската плата на вработените во ФЕНИ Индустри

Компанијата ГСОЛ, која што има договор за преработка на руда со ФЕНИ Индустри, им ја исплати октомвриската плата на сите 748 вработени. Октомвриската плата, како што информираат од компанијата, била...

Странските инвеститори купуваат само еден отсто од репроматеријалите од домашната индустрија

Странските компании и натаму купуваат само еден отсто од потребните репроматеријали од домашната индустрија. За да се зголеми соработката, странците денеска децидно побараа од овдешните фирми, тие прво да прашаат...

Бенефицираниот стаж под лупа?

Голем број злоупотреби на правилникот за бенефициран стаж   егистирал синдикатот на СИЕР. Иако работат на позиции кои подлежат на бенефициран стаж работници од многу фирми не можат да заминат порано...

СКСЗМ: Малите и средни фирми да се вклучат во Законот за поддршка на инвбестициите

Стопанската комора на северозападна Македонија го поздравува Законот за финансиска поддршка на инвестициите кој Владата неодамна го претстави на ЕНЕР, но има неколку забелешки, меѓу кои фактот што предложениот законски...

Измените на законот за стечајците наскоро на владина седница

Измените на законот за стечајците, наскоро ќе се најдат на владина седница. Од Mинистерството за труд, очекуваат дополнувањата да поминат на владина седница, веќе во вторник, а во собраниска процедура...

Руинирани системи за наводнување ги мачат земјоделците, со европски пари ќе се градат мали системи за наводнување

Руинирани и нефункционални системи за наводнување ги мачат голем број од земјоделците. Тие се жалат дека имаат проблеми со наводнувањетго, бидејќи заради дефектите, најголем дел од водата што истекува од...

Грција ќе добие нова транша финансиска помош до крајот на март

Грција исполни 99 проценти од условите за добивање нова транша финансиска помош, но ќе ја добие не порано од крајот на март, се посочува во заклучокот на министрите за финансии...

Потпишан договор за државна поддршка со групацијата ВИК – почетна инвестиција од 6 милиони евра и 60 нови работни места

Германската компанија Вик, потпиша договор за  државна помош денеска во Владата. Фабриката која ќе произведува електрични апарати за домаќинство, ќе инвестира шест милиони евра во Алдинци во прилеп, каде ќе...

Анѓушев: Вработените во Веибо ќе ги земат платите и ако се отвори стечај

Доколку сопственикот не успее да ги подмири своите долгови, може да дојде и до отворање стечај врз Веибо. Сопственикот и директорот на компанијата денеска го информирале вицепремиерот за економски прашања,...