Проблемот со брашното го прават фирми кои не го почитуваат законот

Проблемот со увозот на српско брашно го прават неколку фирми од Македонија.Асоцијацијата на земјоделци обелоденовува дека станува збор за фирми кои годишно увезуваат околу 10 000 тони брашно кое со...

Стандард и пурс : Политичките тензии можат да го намалат креидитниот рејтинг

Агенцијата Стандард и Пурс го потврди кредитиниот рејтинг на Македонија во ББ – со стабилен изглед. Економскиот раст годинава ќе изнесува 2,7 % а 3 % во 2019,  долгот на...

Усвоени законски измени за стечајците

Парламентарното мнозинство ги усвои измените на Законот за стечајци, со кои се овозможува материјално да бидат обезбедени дополнителни 2.000 лица, коишто ќе добиваат месечен материјален надоместок во износ од 7.596...

Малите економии да се отворат кон светот

Стопанствениците од малите економии како Македонија немаат голем избор, тие мора да се менуваат, да воведуваат нови технологии и трендови за да може нивниот производ да биде конкурентен на светските...

Со европски пари општините ќе градат инфраструктура за туризам

Од Европа 18 милиони евра преку ИПА 2, од Владата уште 3, вкупно над 21 милиони евра ќе добијат македонските општини, но и туристичките оператори и граѓански здруженија, за да...

Ставен во мирување штрајкот на рударите во „Саса“

Рударите од „Саса“ синоќа ги тргнаа блокадите, а рано утринава се вратија во јамите на своите работни месте. Штрајкот е ставен во мирување, по синоќешните разговори во Владата меѓу раководствата...

Проектите со јавно-приватно партнерство, бескорисни?

Проектите склучени преку јавно приватно партнерство се речиси бескорисни. Од досега спроведени 22 проекти, успешен е само еден. Анализата на невладината Аналитика причините ги лоцира во неажурирање на податоците за...

Каматите за компаниите ќе одат надолу, најавуваат банкарите

Ќе паѓаат каматите на кредитите за компаниите, најавуваат банкарите откако вчера Народна банка ја намали основната камата на 3 отсто. Велат дека за одредени квалитетни фирми и проекти, уште од...

Продолжи протестот на рударите од „Саса“

Продолжува протестот на рударите од рудникот за олово и цинк „Саса“ во Македонска Каменица. Над 300 рудари се во селото Долно Саса каде што стојат на локалниот пат, ги пропуштаaт...

Даночните канцеларии на УЈП со продолжено работно време

Даночните канцеларии на Управата за јавни приходи (УЈП) денеска ќе работат со продолжено работно време зашто истекува рокот за поднесување Годишна даночна пријава (ГДП). Како што соопшти УЈП, сите регионални...