Втора понуда од Џи Сол до транспортерите на Фени

Еуроникел, претставништвото на фирмата Џи Сол која е закупец на комбинатот Фени, достави втора по ред понуда до транспортерите. Овој пат  фирмата изрази подготвеност веднаш да ги исплати сите средства...

Бизнисот побара од опозицијата поддршка на економските закони во Собранието

Срдечни изјави, честитки за изборот и голема желба за натамошна соработка, но и едно прецизно барање испорача денес бизнис заедницата до опозиоциската ВМРО-ДПМНЕ по првата средба - да не го...

Мерки за финансиска помош на микро, мали и средни фирми

Третиот столб од мерките за економски раст меѓу другото даваат можност државата да стане косопственик во стартап фирмите. Преку т.н еквити фондови и со учество од 25 % во основачкиот...

Фени оди пред арбитражен суд

Случајот Фени добива нова димензија. Два дена откако се рестартираше производството во комбинатот, владата информира дека Кунико Ресорсис покренал тужба против Македонија пред арбитражниот суд во Вашингтон. Детали за тужбата...

Владата го нуди Планот за раст на бизнисмени од Саудијска Арабија

И новата Влада не може да одолее на капиталот од петродоларите. Бизнис делегација од Саудиска Арабија днесека во Македонија, прво се сретнаа со премиерот Заев, засилен со економските соработници. Ја...

1.900 стечајци опфатени со измените и дополнувањата на законот 

Нови 1.900 лица ќе бидат опфатени со измените и дополнувањата на законот за стечајци што на денешната седница ги усвои Владата, односно тие ќе имаат можност да добиваат паричен надомест...

Извозниците ги чекаат мерките за економски раст

Фирмите извозници имаат позитивен став во однос на мерките за економски раст. Во ситуација кога стимулациите беа главно насочени кон земјоделието, очекуваат сите домашни извозни компании да аплицираат за добивање...

Европски пари за подобра балканска инфраструктура

Покажува ли Европа и на дело дека е навистина подготвена да му подаде рака на Западен Балкан, поддршката не е само декларативна, туку и конкретна финансиска, за изградба и обнова...

Во буџетот во јануари прибрани 13,3 милијарди денари

Во првиот месец од годината се прибрани во државната каса 13.328 милиони денари или 6,89 проценти од вкупниот буџет за годината, додека расходите се реализирани со 6,56 проценти или 13.891...

Фени почна со работа

Три месеци откако замина во стечај, комбинатот Фени денеска го рестартираше производниот процес. Од страна на швајцарската компанија Џи Сол која ја зема фабриката под закуп информираат дека по 3...